Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

Időpont: 
szombat, 2023, január 21 - 00:00 - vasárnap, 2023, január 29 - 23:59
Helyszín: 
Cinema City Mammut

A január végén megrendezésre kerülő dokumentumfilm-fesztiválon értékes, a helyi közösségek és a jövő generációk érdekeiért küzdőket bemutató filmeket is meg lehet tekinteni.

 

A vérző sziget (Delikado)

Motorosfűrészek visítása hasít az édenkertnek tűnő esőerdő csendjébe. A Fülöp-szigetek egyik idilli, turisták tömegeit vonzó trópusi szigete, Palawan, közelről sokkal inkább pokol mint paradicsom: a világörökséghez tartozó esőerdők fáit illegális fakitermelők – korrupt üzletemberek és még korruptabb politikusok, köztük a drogellenes harca címén ezrek életét kioltó Duterte elnök cimborái - pusztítják. Amikor helyi lakosok egy elszánt csoportja megpróbálja őket megakadályozni ebben, a hatalom és a pénz urai nem kegyelmeznek. Bátorság, kitartás és néhány csavarhúzó a fegyverekkel szemben? Az élő környezet megmentése még sosem volt ilyen veszélyes

a film Facebook-eseménye: https://www.facebook.com/events/715291269860047/715294223193085/?active_...

Rövid előzetes: https://youtu.be/UaRhVSf_nbw

Minden további részlet: https://bidf.hu/movies/show/600

  

A norvég fejfájás /Norwegian headache 

 Norvégiában tüntetni nagyon más, mint a világ számos, nem demokratikus, országában. De mégis, mi okoz a norvégoknak, különösen a fiataloknak fejfájást? Jólét, vagy jóllét? Ezzel a dilemmával kénytelen szembenézni a világ legnagyobb kőolajexportőrének számító ország és a norvég bíróság, miután fiatal klímaaktivisták példátlan pert indítottak a norvég állam ellen. Az ország elsődleges bevételét, egyben kivételes gazdagságát biztosító olajkitermelés szerintük ugyanis veszélyezteti a jövő nemzedékek - alkotmányban is rögzített - jogát a tiszta és egészséges környezethez. A norvég bíróságnak nem pusztán két, ellenérdekelt fél érdekeit kell mérlegre tennie, hanem jóval többet: az egyik serpenyőben az ország megélhetése és lakóinak életszínvonala, míg a másikban az óceán, az élővilág, végső soron a következő generációk jövője van.

A film Facebook-eseménye: https://www.facebook.com/events/872389724177668/872392990844008?event_ti...

Részletes filmadatok: https://bidf.hu/movies/show/406

Előzetes: https://youtu.be/Hty5agyUDkY

 

További információ: 
www.bidf.hu