Ökofrankó grillparty

  • 2015. július 01. 02:00
  • SzBetti

Ha végre itt a nyár és meleg az idő, az ember strandra jár... vagy mégsem? Ha épp nem a Balatonban lubickolunk, vagy a munkahelyünkön robotolunk, mi mást is tudnánk elképzelni egy tökéletes szombat esti programként a családdal vagy éppen a barátokkal, mint egy szuper grillpartit? Ebben az esetben szeretnénk kedves olvasóinknak pár tuti tippet adni arra, hogy hogyan kivitelezhetné mindezt környezet- és ezzel együtt akár pénztárcabarát módon is.

Először is vegyük sorra, mi is kell egy igazán jó ökofrankó grillezéshez!

Grillezőhely

Amennyiben még nem rendelkezünk ilyennel, saját magunk is elkészíthetjük olcsón és egyszerűen. Felhasználhatunk például építkezésből megmaradt téglákat, cserepeket, s így azok sem vesznek kárba. Ha erre nincs lehetőségünk, internetes adok-veszek portálokon könnyedén beszerezhetjük ezeket az anyagokat. Íme egy példa, melyet egy tárcsa vagy grillrács segítségével grillezésre, ezenkívül pedig bográcsozásra is használhatunk:

Sütögetőhely készítése házilag

 

Hozzávalók

Első és legfontosabb: a bevásárlást kezdjük a közelben lévő piaccal, ahová - természetesen nejlonzacskó helyett - elkísérhet minket hűséges banyatankunk. A legjobb, ha a hazai kistermelők szezonális termékeit választjuk, így megbízható forrásból származó, egészséges alapanyagokhoz juthatunk. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy ezek a húsok, zöldségek nincsenek fölösleges műanyag csomagolásba burkolva, valamint az előbbiek esetében a mesterséges adalékanyagokat is elkerüljük. Ugyanitt hozzájuthatunk a frissen vágott, erőteljes aromával rendelkező, ízfokozómentes fűszernövényekhez is, melyeket akár salátaöntetek ízesítéséhez is felhasználhatunk, s ily módon már azokat sem kell megvásárolnunk a boltban. A frissítők esetében, készítsünk mi magunk limonádét, vagy házi szörpöt, melyek sokkal egészségesebbek, és friss gyümölcsök felhasználásával akár dekoratívabbak is lehetnek a boltban kapható PET palackos cukrozott löttyöknél. Itt hívnánk fel a figyelmet a nyár végéig tartó PET palack-böjtre, mellyel a hulladékcsökkentést kívánjuk előtérbe helyezni. 18 éven felüli olvasóinknak javasoljuk az alkoholos italok vásárlásánál - gondolunk itt most a sörre -, hogy válasszák a betétdíjas üveges változatot, hiszen az alumínium dobozok rendkívül környezetterhelőek. Itt jegyeznénk meg, hogy fontos a megfelelő hidratáltságról gondoskodni ebben a hőségben, főleg ha alkoholt is fogyasztunk. Az italok folyamatos hidegen tartásáról az általunk készített mókás jégkockák gondoskodhatnak. Csak dobjunk pár szem friss gyümölcsöt a jégkockatartóba, és úgy rakjuk a vizet a mélyhűtőbe, garantált a siker.Dekoratív gyümölcsös jégkockák készítése házilag

Dekoráció

A grillpartira, valamint csak a saját magunk örömére is készíthetünk egyszerű, olcsó és viszonylag rövid idő alatt elkészíthető kerti dekorációkat. Ezek közül most szeretnénk bemutatni párat, hogy ötletet adjunk Nektek!

Kerti bútorok készítése raklapból ma már nagyon népszerű, hiszen költséghatékony, és rendkívül mutatós dololgról van szó, és ami a legfontosabb, kreatívan újrahasznosíthatunk. Sokféleképpen variálhatjuk az elemeket, akár évről évre másfajta kialakítással dobhatjuk fel udvarunkat. Megtarthatjuk a natúr faszínt, vagy le is feshetjük kedvünk szerint, csak a kreativitásunk szabhat határt ebben a bútortípusban.

Raklapok segítségével bármilyen kerti bútor elkészíthető

Forrás: https://www.facebook.com/groups/kreativ.ujrahasznositas

Mindez a szorgosan gyűjtögetett befőttes vagy borosüvegekre is igaz: minél több méretben, színben és alakban találunk belőlük otthon, annál jobbak! Csupán egy mécsest, vagy egy égősort helyezünk az üveg belsejébe - elő az égősorral, nem csak karácsonykor vesszük hasznát! :) -, és ha leszáll az est, csodaszép hangulatvilágítást kapunk.

Kerti világítás befőttes üvegből és mécsesbőlÉgősor üvegbe helyezésével hangulatfényt nyerhetünk

Forrás: https://www.facebook.com/groups/kreativ.ujrahasznositas

 

További hasznos tanácsok

Talán mondanunk sem kell, hogy ne használjunk műanyag evőeszközöket, tányérokat, poharakat, szívószálakat, valamint az alufóliát is kerüljük!

A zöldségek pucolása során keletkezett ételhulladékot helyezzük komposztálóba!

Papírszalvéták helyett textilt használjunk! Ezt akár régi rongyokból, ruhaanyagokból is készíthetünk.

Ha a parti végén marad még a vacsorából, távozáskor ételhordóban osszuk szét a vendégek között a maradék finomságokat.

Ne használjunk előre csomagolt faszenet, helyette a közeli fatelepről hozzunk fát, valamint kerüljük a grillgyújtó folyadék alkalmazását is, hiszen egy rendkívül káros vegyszerről van szó.

Kioszthatjuk előre, hogy ki milyen hozzávalókat hoz a grillezéshez, így nem kell mindent egy valakinek beszereznie, ráadásul a közös ételkészítés is nagy öröm.

Társasozzunk, énekeljünk közösen! A nagy lakoma után jól esik egy kis játék és közösségépítés. :)

 

Jó szórakozást kíván: Tóth Fruzsi és Szika Betti