Kocsis Éva tanárnő tippjei a papírok újrahasználatára!:)

Az iskolák közül, az újrapapír pályázaton II. helyezést elért Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium, Budapest VII. kerületében, Erzsébetvárosban működik. A régi építésű házak sorába illeszkedő „üvegpalota”. Udvara az utcai forgalom zajától elzárva bújik meg az épület ölelésében. Már a leírásból is kitűnik, hogy a természettől nagyon távol élik diákjaink mindennapjaikat. Ezért nem véletlen, hogy megszülettek és elindultak a megvalósulás útján azok az ötletek, melyek gyermekeinket a természet szépségeivel, varázsával megismertetik. Ennek egyenes következménye volt, hogy a környezet védelme is előtérbe került. Megjelentek az udvaron a szeletív gyűjtést lehetővé tevő műanyag konténerek és elindult a „kukabúvárkodás”...

 Iskolában évek óta fontos szempont a papírral való takarékoskodás, és nem kevésbé az újrahasznosítás. Sok-sok évvel az Ökoiskola cím elnyerése előtt már a napközis kézműves foglalkozások egyik témaköre volt a papír és a papírból készült tárgyak ötletes újra felhasználása. A „Ne vásárolj semmit!” Nap alkalmából összegyűjtötték és kiállították azokat a tárgyakat, melyek az újrahasznosítás jegyében készültek. A kiállítást tematikusan építették fel, megmutatva, hogy a tárgyak milyen anyagok újrahasznosításával születhetnek.  Azt remélték, hogy ez továbbiak készítéséhez lehet ötlet, kiinduló pont. Nem csalódtak!

Elsősorban a papírhengerek, sajtos és gyógyszeres dobozok, egyes csokoládék és desszertek díszdobozai szolgáltak alapul új tárgyak megalkotásához. Előkerült a régi, öreg barna csomagolópapír, az új és még újabb karácsonyi csomagolók, a papír ajándéktasakok, reklámújságok, napilapok, maradék tapéták, az elmaradhatatlan wc papír gurigák, a alufólia tartó hengerek és a kisebb nagyobb kartondobozok. Céljaik és elképzeléseik sokfélék voltak, és mindig visszatértek a már egyszer jól bevált anyagokhoz. Elsődleges szempont volt, hogy a papír/ papírból készült tárgy eredeti felhasználásán túlmutató új szerepet, funkciót kapjon. Természetesen az anyag sem tud kibújni a bőréből, ám sokrétű új arcát mutatta a munkálkodás során.

 Az is fontos volt, hogy a tárgyak ne csak felnőtt kéz által legyenek megalkothatók, hanem az első mozdulatok ügyetlenkedése ellenére tetszetős alkotások készüljenek. Az sem hagyhatták figyelmen kívül, hogy a kézügyesség csak sok gyakorlással, türelemmel fejleszthető olyan szintre, hogy a jókedv, az alkotás öröme mellett egyre komolyabb munkákra is vállalkozhassanak. Mondhatjuk úgy is, gyerekbarát, gyerekkéz-barát tárgyak születtek.

 "Az ötletek megszületése hűen tükrözte Krúdy Gyula gondolatát: „Ketten kellünk hozzá. Mindig. Ahhoz, hogy élni kezdjen egy gondolat, egy történet, egy érzés. Én csak elkezdhetem.”  Hihetetlen élmény volt látni és megélni, hogy egy alapgondolat miképp ölt testet új és új formában.
Az útra már ráléptünk, megtettük az első botladozó és sikeres lépéseinket, és tudjuk, jó irányba haladunk. A képeken bemutatott alkotások az elmúlt 2-3 év munkái. Nem gondolom, hogy szükséges lenne a részletes elkészítési módot itt leírnunk, talán elegendő, ha megpróbáljuk az alapanyagok szerint valamiféle csoportba állítani a műveket."

Néhány tipp az alkotásokból:

  1. A kartondoboz kiváló alap a maradék karácsonyi papírba bújtatott gyógyszeres doboz és szintén maradék ajándékcsomagolóból kézült szaloncukorból készült adventi ajtódíszhez. Szintén erre rögzítettük az ajándékcsomagolóból készült skandináv szíveket és csillagokat. Mutatós a belőle készült mézeskalács is.
  2. Kartondoboz az alapja a szalvétatartónak és az őszi dísznek is. A díszítésben szerepet kap a szalvéta és a krepp papír is.
  3. A kilincstáblákon – mely a nyári pihenés idejére készült -, valamint a farsangi díszen újságok, reklámanyagok színes oldalai és azok részletei köszönnek vissza.
  4. A nagy kedvenc, a nagy visszatérő apróságokban: az iskola falán az Ökofa levelei, a fényképtartók alapjai és a farsangi maszkok is kartondobozból formálódtak.
  5. Kiváló elfoglaltság a megalkotás is, és a belőle készült játék is. Mire is jó egy pizzás doboz? Hogyan lesz kis kartondobozból sokféle állat?
  6. A valódi préselt őszi leveleknél sokkal tartósabb, de legalább annyira színesek ezek a festett tapéta levelek.
  7. Napilapok, reklámújságok, régi naptár színes képei és kellő türelem kell ezeknek a madaraknak a megalkotásához.
  8. Farsangi maszkok sokasága: maradék papír, krepp papír és a teafilter papírjából origami technikával hajtogatott piciségek színes kavalkádja.
  9. Papír gurigából készült kedves állatkák az alkotás perceiben is láthatók. Zsinórral tekert és díszített tároló is papírhengerből készült.
  10. Végül a legfrissebb, még szinte meg sem száradt rajta a ragasztó! Asztali ceruzatartók, rendezők több változatban. Itt együtt a múlt, a jelen és a jövő … az alkotó kezekkel együtt!

Forrás: Kocsis Éva tanárnő
Alsóerdősori Bárdos Lajos Álatlános Iskola és Gimnázium

A képek lapozgatásához kattints a lenti képre!