Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

FOGYASZTÁS

Év: 
2009
Szám: 
Tél

Mit iszunk?

Megjelent a Tudatos Vásárló magazin Ital című száma. A kiadványban olvashatunk a hormonhatású biszfenol-A (BPA) tartalmú műanyag cumisüvegekről, a tinialkoholizálásról vagy az ártalmatlannak számító tartósítószerek és a gyakran használt aszkorbin sav házasságából keletkező rákkeltő anyagról is. Nem árt tudni, hogy a naponta fogyasztott italoknak és a palackoknak komoly egészségi hatásai lehetnek.

tudatosvasarlo.hu

Szermaradékokat is eszünk

250.000 növényvédőszermaradék vizsgálat alapján a hazai minták 1,2 százalékában, a külföldről származó minták 0,8 százalékában találtak a megengedett határérték feletti szermaradékot. A kifogásolt termékekben kimutattak strobilurinurin, szerves foszvorsav-észter, ftálimidszármazék, piretroid, karbamát és benzimidazol csoportokba tartozó vegyületeket.

Greenfo / MTI

Veszélyes rúzsok

A német Öko-Test magazin vizsgálata alapján a drága, márkás rúzsokban is lehetnek veszélyes anyagok. Sok rúzs tartrazin nevű festékanyagot tartalmaz, amely viszketést és kiütést okozhat. A laboránsok rákkeltőnek mondott mérgező analint, paraffint, kőolajszármazékokat, hormonhatású fényvédő filteranyagokat és szilikont is találtak. A biotermékekben viszont nem volt problémás összetevő.

tudatosvasarlo.hu