Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyakran Ismételt Kérdések

TANÁCSADÓ IRODÁNK VÁLASZAIBÓL
Év: 
2009
Szám: 
Nyár

HUNGAROCELL

Az expandált, vagyis habosított polisztirol (közkeletű nevén hungarocell) gyorsan terjed a csomagolástechnikában, mert kiváló védelmet nyújt ütések ellen, a kívánt formára lehet habosítani, élelmiszerekkel is érintkezhet, vízhatlan, hőszigetelő és rendkívül könnyű. Tömeg-részaránya a hulladékban kicsi, de térfogata jelentős. Jellemzőinek köszönhetően igen széleskörűa felhasználási területe: élelmiszerek, háztartási, híradástechnikai, elektronikai berendezések, ipari és fogyasztói termékek csomagolására egyaránt felhasználható. Hő- és hangszigetelő tulajdonságának köszönhetően előnyösen alkalmazható a hűtő- és az építőiparban is. A visszagyűjtött hungarocell-hulladékot darálás után építőipari termékekben lehethasznosítani: aljzat- vagy falszigetelés készítéséhez az építőipari termékbe bekeverve növeli annak hőszigetelőképességét. (forrás: Remoplast) Hungarocell-hulladék leadható a budapesti hulladékgyűjtő udvarokban, gyűjtésükkel és hasznosításukkal például az alábbi cégek foglalkoznak: Baumix Kft, Ercsi; Car-trade Kft., Budapest; P&G Kft, Budapest; Hulladékhasznosító Bt., Kalocsa 

MI KÉSZÜL A SZELEKTÍVEN ÖSSZEGYŰJTÖTT HULLADÉKOKBÓL?

Sokan kétkedve viszik a PET-palackokat, alumínium dobozokat és egyéb hulladékokat a szelektív gyűjtőszigetekre, mondván, „úgyis összeöntik”. Sajnos ez néha előfordul (például, ha egy-egy konténerben túl sok a feldolgozást ellehetetlenítő idegen anyag), de a többségét azért hasznosítják. Gondoljunk bele, anyagilag sem érné meg üzemeltetni a rendszert, ha mindent összeöntenének! Néhány vidéki településen van olyan „kukáskocsi” is, amelyikben külön rekeszekbe kerülnek a különféle frakciók, ekkor tehát valóban egy jármű szállít el egyszerre mindent. A legmeggyőzőbb bizonyíték mégis az a rengeteg újrahasznosított anyagból készült termék, melyet mi is felfedezhetünk lakásunkban, vagy lakókörnyezetünkben. Az Öko-Pack Hulladékból Termék kiállításán és a hozzákapcsolódó honlapon számos ilyen tárggyal (és azok gyártóival) ismerkedhetünk meg, itt csak egy kis ízelítőt adunk közre:

PET-palack: polár pulóver, plüssállat bélése

vegyes műanyag: vödör, vállfa, kerítésoszlop, hulladéktároló edény

nejlonzacskó: szemeteszsák, festőfólia

papírhulladék: kartondoboz, boríték, vécépapír

alumínium italosdoboz: italosdoboz, autóalkatrész (a londoni metrólevegőztető rendszerének csövei is magyar hulladékból készültek)

üveg: befőttesüveg, alkoholos italok üvegei