Bio nem öko csomagolásban
Már régóta szerettem volna szóvá tenni, hogy a biotermékek
csomagolásánál - egyáltalán, a minősítésénél - miért nem szempont a
környezettudatosság? Abszurd, hogy a vegyszerek nélküli,
környezettudatos termelésből származó áruk környezetszennyező
csomagolásban kerülnek a polcokra.
Legjobb csomagolás a nem csomagolás. Ez a biopiacokon, helyi termelőktől
ládából vásárolt zöldségeknél, gyümölcsöknél még talán megoldható,
amennyiben kiskosárral megyünk. Bármely bioboltba betévedve azonban azt
tapasztaljuk, hogy jó alaposan be van minden csomagolva, kimérve alig
lehet kapni valamit.
Ha biotermelőként csomagolnék, akkor arra figyelnék, hogy a termék
"burkolata" természetes anyagból legyen. Vagyis, amikor például
tönkölysüti vásárlására vetemedik valaki, akkor ne szembesüljön már
azzal, hogy azt polisztirol habtálcán kínálják. A polisztirol
újrahasznosítása ugyanis nem megoldott, ráadásul rákkeltő anyagokat
tartalmaz. A műanyag csomagolásokból az egészségre szintén káros
műanyaglágyító egyébként mindenképpen beoldódik a benne lévő ételbe,
italba. Minél magasabb a hőmérséklet és minél zsírosabb az étel, annál
jobban. Természetesen a legegészségesebbnek mondott Activia joghurt is
polisztirol csomagolásban van, szemben a legtöbb "mezei" joghurtos
pohárral, ami a nem mérgező polipropilénből vagy polietilénből készül.
Az összes biokozmetikum műanyagflakonokban figyel, a bioboltokban
kapható csokiknál sem ritka a fémgőzölt fólia, amit gyakorlatilag nem
lehet újrahasznosítani. Az ilyen-olyan spéci tejeket, bio üdítőket
szemrebbenés nélkül bevágják legkörnyezetszennyezőbb csomaglásba, a
tetrapackos dobozba.
Hadd fantáziáljak még egy kicsit...Ha én biotermelnék, biztosan
megoldanám az újratölthető csomagolásom logisztikáját. Gondoljunk csak
bele, ez is hozzátesz a vevői lojalitáshoz: a vásárlóm visszajön, mert
visszahozza a dobozt, üveget, amit aztán - hoppá - újratöltök neki.
Például, ha biobort készítenék, az elsők között lehetnék azok között,
akik betétdíjas üvegben forgalmazzák azt!
Végső elkeseredésemben, ha tényleg minden összeesküdne ellenem és nem
tudnám a fentieket sehogy kivitelezni, akkor legalább arra törekednék,
hogy újrahasználható (nem újrahasznosítható!) legyen a csomagolásom. A
süti kerüljön fémdobozba, a tésztát csatos üvegbe, a krémet kis porcelán
fiolába, az ömlesztett árut textilzsákba tenném azzal a céllal, hogy ha
az szép és praktikus, akkor ottmarad a kedves vevőm otthonában és
remélhetőleg még jó sokáig örömét leli a használatában.
Sokszor kérdezik tőlem, hogy mitől bio a bio? Nos, azon túl, hogy a
hatóság által bevizsgált termékről van szó, nekem az is egy mérce, hogy
milyen csomagolásban van. Hogy lehetne már a műanyag csomagolásban bármi
tényleg bio??
graczek