Sokkoló adat
Tavaly év elején egy gyorsétkezde egy átláthatósági kampányt indított, hogy egy egészségügyileg valósághű képet adjanak a fogyasztóknak. Ennek érdekében a cég a honlapján közzétette az ételek összetevőit és azok előállítási módját. Az adatok olykor megdöbbentőek.
Az egyik legtipikusabb gyorséttermi kajának, a sült
krumplinak nem kevesebb, mint 11 összetevője van: burgonya, repceolaj, hidrogénezett
szójabab olaj, pórsáfrány olaj, természetes aroma (leginkább növényi eredetű
ízfokozók), dextróz (egy cukorfajta), nátrium-pirofoszfát (a sült krumpli
színének fenntartásáért), dimetil-polisziloxán (habzásgátló szer), citromsav,
növényi olajak sütéshez (hét összetevős keverék), terc-butil-hidrokinon
(tartósítószer).
Teljes cikk >> sokszinuvidek.hu
Az ilyen információk még azokat is megdöbbenthetik, akik
egyébként nem kémlelik vásárláskor folyton az élelmiszerek címkéit az
összetevőket kutatva. Az üzenet egyértelmű: legyen mindig ugyanolyan, sztenderd
alakú, ízű, illatú, és színű az étel, az pedig teljesen lényegtelen, hogy
milyen hatással van az ember szervezetére, egészségére.
A gyorséttermi láncok többsége arra alapoz, hogy a fogyasztók
egy jelentős része csupán az elsődleges érzékelésére hagyatkozva (íz, illat,
látvány) dönt arról, hogy mit eszik, iszik, és nem kíván mélyebbre ásni annak
megismerésében, hogy tulajdonképpen milyen anyagok jutnak be a szervezetébe.
Bár az ilyen hozzáállás nem illegális, rengeteg egészségügyi problémát
eredményez.
A profitorientált gyorséttermektől nem várhatjuk, hogy
szívükön viseljék egészségünket. Ők azt adják, amire igény van, amit a
fogyasztó megvásárol. A tudatos fogyasztás az, ami megváltoztathatja a
kínálatot. Ha odafigyelünk arra, hogy amit vásárolunk, az miből van, valamint utánaolvasunk
és elgondolkodunk rajta, hogy mi az egészséges, akkor látszólag és rövid távon
bonyolítjuk az életünket, gyakorlatilag és hosszabb távon viszont rengeteg
problémát előzünk meg vele.
Gondoljunk csak arra, hogy micsoda paradoxon, hogy abban a
világban, amikor döbbenetes mennyiségű információ áll rendelkezésünkre arról,
hogy mi az egészséges, és mi nem az, a lakosság egészségi állapota padlón van,
minden sarkon van egy patika és átlagos gyógyszerfogyasztásunk sohasem látott
méreteket ölt.
A saját egészségünkre való odafigyelés pedig csak az első
lépése a tudatosságnak. Rengeteg szempontot lehet és érdemes figyelembe venni a
fogyasztásnál: helyi és bio élelmiszerek előnyben részesítése, kis
vállalkozások támogatása a nagyvállalatok helyett, kevésbé csomagolt termékek
választása, stb. Határ a csillagos ég. A tudatosságban, de nem a fogyasztásban!