Nem nézzük, mit eszünk
A GfK Hungária étkezési szokásokról szóló kutatása szerint az egészségre gyakorolt hatás helyett az étel gyors elkészíthetősége a legfontosabb szempont.
A GfK Hungária 2009 után idén újra górcső alá vette a magyarországi
étkezési szokásokat. Ez alapján minden második honfitársunk napjában
háromszor, minden harmadik magyar ember pedig négyszer, vagy annál is
többször étkezik saját bevallása szerint, ami a köztes étkezések
népszerűségének növekedését jelenti. A felnőttek 71 százaléka úgy
nyilatkozott, hogy rendszeresen étkezik; így 29 százalékra tehető azok
aránya, akik "inkább rendszertelenül esznek". A fő étkezések közül
legfontosabbnak az ebédet tartja a többség, 69 százalék minden nap
meleget ebédel.
"Az egészséges táplálkozásra mindössze tízből egy magyar felnőtt figyel oda
tudatosan" - mondta el Dörnyei Otília, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati
igazgatója. "Ez az arány az 1989-2012-es időszakban 10 és 17 százalék
között hullámzott: 1992-ben érte el a legmagasabb arányt, s a legutóbbi
megkérdezés alkalmával nyilatkoztak legkevesebben (10 százalék) effajta
tudatosságról. Minden második megkérdezett úgy véli, hogy teljesen
normálisan étkezik. Azok aránya, akik azt eszik, ami ízlik nekik, a
legfrissebb mérések szerint 34 százalékon áll" - magyarázta a szakember a
trendeket.
Hazánkban is egyre nagyobb problémát jelent a túlsúlyos
népesség aránya, ezt igazolják a hízás fő okozóiként számon tartott
élelmiszerekkel kapcsolatos attitűdök is. Tízből mindössze egy válaszadó
figyel oda arra, hogy olyan ételeket fogyasszon, melyek segítségére
vannak testsúlya megtartásában, illetve az ideális testsúly elérésében. A
megkérdezettek 28 néha figyel erre oda, 20 százalék ritkán, s 42
százalék soha nem figyel arra, hogy testsúlyára hogyan hat az
elfogyasztott étel. Ehhez képest a legfontosabb szempontok az
ételválasztás során sorrendben a következők: hamar elkészüljön,
egészséges legyen, ízletes legyen.
Így nem meglepő, hogy a
legfrissebb információk szerint mindössze tízből mintegy négyen
idegenkednek a félkész ételektől (2005-ben és 2007-ben ez az arány még
49 százalék volt), a többség szerint azok nyugodtan fogyaszthatók. Ezzel
összhangban 43 százalék tart az élelmiszerekben lévő kémiai anyagoktól,
57 százalék szerint eltúlzottak az ez irányú aggodalmak. A főzést
tízből négyen tartják nyűgnek, míg tízből hatan szívesen készítik el
saját menüjüket.
Forrás: marketinginfo.hu