Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Házi sajtos és zacskómentes együttműködések

A Nulla Hulladék Hálózat helyzetjelentése
Év: 
2011
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Portik-Bakai Zsuzsa

CivilekNyáron sem volt tétlen a „Teljes élet – Nulla hulladék” szellemben dolgozó szervezetek informális hálózata. Többek között új útmutatók, kibővült adatbázis, nejlonzacskómentes nap és frissült kiadvány szerepel a „vakációs összesítésen”. Ez sem kevés, de a (kinek-kinek) pihentető vagy munkás nyarat újabb országos nulla hulladékos kampány követi.

 

zacskómentes világnap„Verd ki a zacskót a fejedből!”
 Nemzetközi kezdeményezésre mi is meghirdettük a július 3-i nejlonzacskómentes világnapot. A nap célja, hogy felhívja a figyelmet a zacskók káros környezeti és gazdasági hatásaira, és hogy terjessze a környezetkímélőbb megoldásokat. Egy felhívást tettünk közzé a hálózaton belül, ahol a nap megünnepléséhez hasznos ötletek szerepeltek, az ide vonatkozó petíció linkjével, és a zacskómentességről szóló háttér információkkal. Egy tipikus zacskó átlagosan 20 percig van használatban, majd kb. 400 évig várja a lerakón, hogy lebomoljon. Sok világmegváltó gondolat született már e témában, a komposztálható zacskóktól kezdve a pénzért leadható bevásárlószatyrokig, de valahol mindegyik sántít. Amivel biztosan jót teszünk, az az, ha kiváltjuk a nejlonzacskókat, ahol csak lehet: vászonszatyorral, dobozokkal, fonott kosárral... A világnap felhívását sok hálózati tag honlapján láttuk visszaköszönni, és külön öröm számunkra, hogy lényegében az egész kampányt egy lelkes önkéntesünk rakta össze.

„A gyermeket nem csak a kenyér, a szeretet is élteti”
Írta Gárdonyi, és ez a gondolat szerepel a hálózat számára készült legújabb segédanyagban is, melynek címe: Ökofrankó büfé - Útmutató civil szervezeteknek a környezettudatos vendéglátás megszervezéséhez. „Vajon egy rendezvény büféjének szervezésénél, eszünkbe jut-e, hogy a vendéglátás célja nem csupán az éhes gyomrok megtöltése? Pedig mindannyian tapasztalhattuk már, hogy az informális beszélgetések, a kapcsolatépítés legjobb terepe a büféasztal. Ahogy a nagy családi beszélgetéseknek is a vasárnapi ebéd, a baráti összeborulásoknak a söröző, a barátnői lelki segélyszolgálatnak a cukrászda. Mi köze ennek az ökofrankósághoz?

A Nulla Hulladék Program lényege, hogy anyagi, anyagias megoldások helyett találjunk valami mást. Tegyük bele az időnket, a kreativitásunkat, az ötleteinket, a szeretetünket. Így lesz igaz az, hogy a kevesebb több is lehet. Ha mindezeket megfelelőképpen kommunikáljuk, akkor nem szegényesnek, gagyinak fog tűnni a büfénk, hanem tudatosan szervezettnek, egészségesnek és környezetbarátnak. Sőt, nem csak annak fog tűnni, az is lesz. A célunk az, hogy ne keletkezzen végleges hulladék, illetve anyag- és energiafelhasználásunk. fenntartható szinten maradjon. Nem elég zöldnek látszani, úgy is kell viselkedni! :)”

A fenti bevezető gondolatok után az útmutatóban számos gyakorlati javaslatot gyűjtöttünk össze, például hogy a feltálalt gyümölcsökhöz ne felejtsünk el szerves hulladék gyűjtőt kihelyezni, a házi sajt beszerzési helyét bátran osszuk meg a résztvevőkkel, és hogy filteres tea helyett érdemesebb kimérős teafűből nagy adagban megfőzött teát kínálni. Az iromány nagyon olvasmányos és hasznos segítség a hitelesen zöld rendezvényszervezéshez.

ökofrankó büfé„A végén azt fogja hinni, hogy ő találta ki”
Sok tevékenység van – a szemléletformálás tipikusan ilyen –, ami nem hoz látványos eredményeket, mégis ezekből az apró elmozdulásokból állhat össze egy idő után a valódi változás. Tíz éve még különcködésnek számított a szelektív gyűjtés, mára már gyakorlatilag divat. A hulladékmegelőzés, a fogyasztás csökkentésének fontossága még korántsem divatos téma, de a hálózati tagok közül sokan felvállalják, és számtalan kicsinek tűnő lépést tesznek a nulla hulladék felé. A nemrégiben lezajlott virtuális kampányban 18 szervezet vett részt, ők a jó gyakorlatokról szóló kisfilmek, cikkek, „bannerek” terjesztéséhez járultak hozzá. Egy beszélgetés során hangzott el, hogy bár nem tudjuk, ez a szemlélet mikorra „érik be”, ettől függetlenül kitartóan ismételgetni kell az üzeneteket, mert aki eleget hallja, úgy megbarátkozik vele, hogy a végén azt fogja hinni, hogy ő találta ki.

A virtuális kampány mellett tovább bővült a javítóműhelyes adatbázis (szegedi és szekszárdi tagjaink jóvoltából), született egy pályázati útmutató az aktuális lehetőségeket összegyűjtve, és megújult a „Hulladékcsökkentő kisokos” névre hallgató zsebfüzetünk is.

„Ha végre itt a nyár” - akkor megyünk az egyetemre
A Tikopia zöld felsőoktatási hálózat önálló szerveződés, de tagjai és tevékenysége révén is sok a közös pont a Nulla Hulladék Hálózattal. Az „egységsugarú egyetemista” (ez a Műegyetem zöld körében elterjedt kifejezés az átlagemberre) bizony távolról sem nevezhető környezettudatosnak, pedig ő is kulcsszereplő a jövő alakításában! A Tikopia régi és új tagjai júliusban Szegeden tartották 4. találkozójukat. A résztvevők többek között megismerkedtek az SZTE-TIK (Szegedi Tudományegyetem – Tanulmányi és Információs Központ) környezetvédelmi fejlesztéseivel és a Nulla Hulladék Programmal. Emellett tapasztalatot cseréltek olyan sokakat érintő és gyakorlati témákban, mint a zöld hallgatói csoportok indításának buktatói, és az egyetemi sajtóban való megjelenés praktikái. Kétségkívül biztató azt látni, hogy több, mint 40 résztvevőt megmozgatott egy, a vakáció kellős közepébe eső találkozó. Sőt, még egyetemi tanárokat is hajlandóak voltak meghallgatni a környezetvédelmi témákban.

A közeljövő tervei között szerepel a Komposztálás Ünnepnapja (október 10.), és a Nulla Hulladék Hét (nov. 21- 27.) megünneplése, illetve a hálózati tagok frissítése. Így örömmel fogadunk minden csatlakozni vágyót a programokhoz és a hálózathoz is, melyekről a zui[kukac]humusz.hu címen lehet további információt kérni.