Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Évadkezdés a HuMuSz tagszervezeteinél

Év: 
2008
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Lugosi Bea

Sárgán susogó lombokkal és potyogó gesztenyékkel ismét beköszöntött a hőgutát ellenzők népes táborának közkedvelt évszaka, az ősz. S mivel a manapság már zsák helyett stílusosan gurulós bőrönddel utazgató nyári Mikulás elfelejtette magával vinni a hulladékos bajokat és jajokat, a HuMuSz-t alkotó civil szervezetek továbbra is zsigerekből fakadó késztetést éreznek arra, hogy némi enyhülést próbáljanak hozni az áldatlan kukás helyzetre.

 

A keleti országrészen
A HuMuSz nyíregyházi tagszervezeteként is tevékenykedő E-misszió Egyesület tovább működteti a négy éve létrehozott, s mára szinte „önjáróvá” vált hulladék-kommandót, mely a szemetet illegálisan lerakó atyafiak dorgálással egybekötött felkutatását végzi. Az elkötelezett szabolcs-szatmár-beregiek igyekeznek terjeszteni az „igét”: most épp Pakson nyújtanak segítséget - egy lelkes óvónő által szervezett - helyi hulladék-kommandó megalakításában. Az ősz során a környezetvédő szervezet részt vesz nyíregyházi illegális lerakók felszámolásában is. Mindeközben kíváncsian várja, vajon sikeres lesz-e az a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz beadott pályázata, melynek célja a hatósági munka hatékonyságának javítása az illegális hulladéklerakás megfékezése terén. Marad energiájuk arra is, hogy továbbadják idehaza azokat a tapasztalatokat, melyeket a spanyolországi Ecologistas en Acción civil környezetvédő szervezetnél szereztek. Az ott sikeresen működő „ConsumeHastaMorir” (Fogyassz Mindhalálig!) ökológiai-fogyasztóvédelmi kampány üzeneteit igyekeznek hazánkfiainak is átadni, melyek saját felelősségünk mérlegelésére, a fogyasztással és a médiával szembeni kritikusabb magatartásra ösztönöznek.

Borsodban
A HuMuSz szellemiségét Miskolcon képviselő Zöld Akció Egyesület vegyszereknek hadat üzenő programja, a Belvárosi Biovásár már a 3. születésnapját ünnepelte idén szeptemberben. Az ökológiai gazdálkodók 80 km átmérőjű körzeten belülről érkeznek minden pénteken Miskolcra, ahol saját termékeiket  árusítják - lehetőleg csomagolás nélkül. A mostani születésnapi rendezvényen a termelők által biztosított összetevőkből csirkeragu leves, tönkölykenyér, gyümölcsök, szörpök alkotta ebéd várta a közel 200 fős közönséget.
Az Ökológiai Intézet Alapítvány és partnerei tájjellegű gyümölcsfajta kiállítással, míg a Miskolci Gombász Egyesület gomba és gombaétel bemutatóval színesítette a programot. A Zöld Akció Egyesület – szintén szeptemberben - a Herman Ottó Múzeummal közösen szervezte meg Lillafüreden a „Tanévkezdés a természetben” rendezvényt. Itt a környék diákjai ismerkedhettek meg környezetbarát iskolaszerekkel, madárvédelemmel, biotermékekkel és a hagyományos gyümölcsfajtákkal is.

Pest megyében
A gödöllői GATE Zöld Klub szeptember közepén vetette bele magát újfent az ismeretterjesztésbe. A csapat helyi utcai rendezvényen mutatta be tevékenységét, kiadványait és a HuMuSz számára oly’ fontos hulladék-megelőzési gondolatokat. Nem feledkeztek meg az őszi lomb-
égetés idején tán még aktuálisabb házi komposztálás népszerűsítéséről sem. „Ökomata” játékuk környezet- és természetvédelmi kérdezz-felelek játékkal próbált további ismerteket csempészni a köztudatba. De célba vették a pedagógusokat is: őket idén ősszel a HuMuSz oktatócsomagjának felhasználásával igyekeznek felkészíteni az iskolai szelektív gyűjtésre.
Lassanként beindul hát a nagyüzem... Napszemüveget, rövid gatyát és strandpapucsot felmelegedés függvényében több-kevesebb időre félre-téve újra belevetjük magunkat a munkába. A rezignáltaknak, az influenzásoknak és a nyaralást kihagyni kényszerült csapattársaknak íme némi kezdőlöket egy Margaret Mead idézet formájában: „Sose kételkedjünk benne, hogy egy gondolkodó, elkötelezett emberekből álló kis csoport meg tudja változtatni a világot. Valójában csak ők tudják megváltoztatni.”