Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zöld nagyokos

Praktikus tanácsok a környezetbarát életvitelhez
Év: 
2003
Szám: 
Nyár

írta: Szabó Krisztina és Szűcs Boglárka
rajzolta: Bolyki Viola

Már két éve annak, hogy az utolsó példányok is elfogytak a nagy sikert arató Zöldköznapi kalauz c. könyvből. A Könczey Réka-S. Nagy Andrea szerzőpárosnak köszönhetően egy 300 oldalas gyakorlati útmutató szolgált segítségül azoknak, akik hazánkban itt és most kívántak tenni azért, hogy kevesebb szennyezéssel, hosszú távon fenntarthatóbb módon éljünk. Az igen nagy lakossági igényre való tekintettel az Ökoszolgálat úgy döntött, hogy ennél szerényebb tartalommal, elsősorban a háztartással kapcsolatos környezetbarát megoldásokat gyűjti össze egy kiadvány formájában az alábbi fejezetek szerint:

  • Környezetbarát alternatívák mosásra. Mosógépek, mosóporok, specifikus folttisztítás, mosás
  • Hogyan tartsuk rendben és tisztán lakásunkat egyszerűen, környezetkímélő szerekkel és módszerekkel? Tisztítószerek, környezetbarát alternatívák, tisztítás, géppel vagy kézzel, táblázat a tisztítószerekről.
  • Energiatakarékos praktikák a konyhában. Konyhagépek, jótanácsok. Táblázat a konyhai gépekről, energiaosztályok szerint is (mosogatógépek, hűtők, fagyasztók, kisgépek, haszontalan gépek).
  • Víztakarékos megoldások a fürdőszobában az olcsótól a luxusig. Csaptelepek, bojlerek, ventillátorok, perlátorok, víztakarékos praktikák.
  • Otthonos, de energiatakarékos világítási megoldások a nappaliban. Kompakt fénycsövek, halogénizzók, energiaosztály szerinti besorolás.
  • Mit egyek, hogy jól legyek? A megfelelő táplálkozás is szükséges a jó közérzethez. Mit ne együnk: E-számok, mezőgazdasági vegyszerek. Mit együnk: ellenőrzött ökológiai gazdaságból származó élelmiszerek, védjegyük ismertetése. Biopraktikák a kiskertben, vegyszermentes védekezés, gyógy- és fűszernövények.

Legyen Ön is nagyokos ? a környezetbarát gyakorlati tudnivalókat illetően!

Beszerezhető Budapesten az Ökoszolgálatnál, vidéken a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata helyi szervezeténél. Telefon: 06-80-269-446. A kiadvány anyaga már megtalálható az Interneten a www.okoszolgalat.hu oldalon a Zöld praktikák címszó alatt.