Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tisztelt Szerkesztőség!

Év: 
2003
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Cs. L.

Kertvárosias környezetben lakom, s magam is szeretném komposztálni a környező, illetve a saját kertemben keletkezett zöldhulladékot. Tavaly nyáron ?szakértő? útmutatás alapján készítettem fenyődeszkából egy két köbméteres kalodát (faládát), amelybe lelkesen hordták a szomszédok is a fűnyesedéket, szerves háztartási hulladékot, stb., amiről azt hallottuk, hogy komposztálható. A láda kellemes lópisi szagot áraszt azóta is, de amikor szerettünk volna egy kis ?anyagot? kinyerni belőle, azt tapasztaltuk, hogy az alsó réteg iszapos, büdös, egész növényi részek vannak benne, egyes rétegek ?megégtek?, de komposzt az nincs.

Egyesek szerint nem kap elég levegőt, mások szerint túl sokat kap, van, aki szerint le kell takarni, más azt mondja át kell hetente forgatni, van, aki ammóniumnitrites műtrágyát rakatna bele, mások szerint locsolni kell...

Szóval kellene egy kipróbálható, működőképes tanács.

***

Így távolból nehéz pontos helyzetfelmérést végezni, de a leírás alapján valószínűleg azzal lehet a gond, hogy túl sok fűnyesedék kerül egyszerre a komposzthalomba. A felhalmozott, nagy mennyiségű friss fű nem komposztálódik, hanem összerohad és ez okozhatja az ?iszaposodást?.

Ebben az esteben a megoldás az lehet, ha megpróbálják keverni a fűnyesedéket egyéb szerves hulladékkal (gaz, apróra darabolt gallyak, növényi maradványok, stb.), vagy a lenyírt füvet nem mind egyszerre belerakni a ládába, hanem előbb egy részét a napon kiszárítani.

Mindenesetre a komposztot rendszeresen forgatni kell egy vasvillával (így nem rohad és nem lesz rossz szagú), és nem szabad hagyni, hogy kiszáradjon (ha kevés az esõ, locsolókannával kell idõnként nyakon önteni a kupacot, de ne ússzon a vízben, csak nedves legyen).

Sok kitartást és szerencsét!

Lugosi Bea