Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bál után

Év: 
2002
Szám: 
Tél
Szerző: 
Simó Áron

Farkasréten hagyományos Katalin bált rendeztek. Minthogy a plébánia fiataljaira volt bízva a szervezés, így nekünk is volt némi lehetõségünk környezeti szempontból beleszólni egyes dolgokba.

 

Egy elsõbálos mosolya
Egy elsõbálos mosolya(a tetrapak.hu-n örül, hogy
megszabadult a doboztól)

Míg a tavalyi évben csak elvétve akadt egy- egy visszaváltható üveges üdítõ, addig most némi lobbimunkával sikerült elérni, hogy nem csak a sör, hanem a szénsavas üdítõ és a többségben levõ, egészségesebb rostos gyümölcslé (Golden Valley) és ásványvíz is visszaválthatóban jött és ehhez kapcsolódóan olvashatták a HuMuSz visszaválthatós plakátját is. Bár a báli meghívóban az állt, hogy a vendégek egy tál süteményt hozzanak magukkal, mégis akadtak szorgalmasok (vagy tudatlanok) akik Tetra Pakban és eldobhatóban hoztak üdítõt.

Ez még mind rendben is lett volna, de nem tudtunk mit kitalálni a mintegy 300 fõs tömeg pohár és tányérellátására. Ezért maradt az eldobható pohár illetve a papírtálca azzal a gondolattal, hogy megpróbálunk az ép poharakból egy többé-kevésbé állandó "pohárkölcsönzõt" létrehozni. A begyûjtés során kiderült, hogy a kb. 300 embernyi tömeg több mint 1000 poharat használt és ebbõl 952 db maradt ép. Ezeket alaposan elmosogattuk - nem kevés idõráfordítással - és félre tettünk. Felmerült bennem, hogy állandó üvegpohárkészletet kellene beszerezni. Csak az a kérdés, hogy van-e olyan pohár vagy bögre, amibe üdítõt, sört, bort, pezsgõt és esetleg teát is lehet tölteni, és a gyerekektõl sem kell annyira félteni (a teaház kb. 50 db bögrével és mosogatással mûködik).

A bál másnapján aztán annyi "szemét" (kb. 23 zsák) jött össze hogy érdekesnek találtam megnézi, hogy mibõl is áll ez össze. Egy délután válogatásával a következõkre jutottunk: A hulladék kb. negyedét a papír teszi ki, ami nagyrészt a papírtányérok és szalvéták (7,7 kg), másik része (papírdobozok és kiírások, 3,3kg) papírgyûjtésre kerül. Emellett jelentõs mennyiségû komposzt gyûlt össze elsõsorban a teaházban (kb. fél kg teafû, citromkarika, ázott szalvéta; összesen mintegy 2,5 kg), ami komposztunkat gazdagítja. A bálon éjfélkor gyertyafény-keringõre került sor, ami után kb. 60 db kis üveg és mécses került szemétbe. A süticsomagoló alufóliából és a söröskupakokból 0,6 kg gyûlt össze. Ide került (tévesen) 10 db PET palack és 12 Tetra pak, doboz, szendvicsbõl pedig kb. 2,5 kg maradék került a szemetesbe. A sütemények kapcsán érdekes megfigyelni, hogy ki mibe hozott süteményt (ha hozott). Voltak, akik rendes tálban hozták, majd azt haza is vitték, de találtunk 22 db polisztirol tálcát és 10 egyéb mûanyag tálat alu- és mûanyag fóliával letakarva. Sokan mindezt nylon zacskóban hozták el, amibõl megállapíthatjuk: az eldobható zacskókban vezet az AUCHAN (a sikermarket.) 16 --tal, õt követi a TESCO 9-el és a SMATCH 4-gyel, hátul kullog a CORA (egy mosollyal több.), az OBI (a jó hely) és a Pengõ Market egy- egy db-bal és további teljesen márkátlan 29 db.