Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Helyi komposztálás tanfolyam

További információ:
Év: 
1997
Szám: 
Nyár

A háztartási hulladék mintegy 30%a szerves anyag, amely pazarló módon a hulladéklerakóban vagy esetleg az égetõmûben köt ki ahelyett, hogy a természetes körforgásba visszakerülne, és újrahasznosulna. A konyhai zöld hulladék és a kerti nyesedék helyi komposztálása nem csak házikertekben oldható meg. Csoportházas, telepszerû beépítésû lakótelepeken is helyet lehet találni egy kis komposztálónak, ahol a lakók közremûködésével a háztartási szemét közel egy harmadát visszaforgatva jó minõségû komposzt földet lehet nyerni a szobanövények és a lakókert gondozásához, amivel - nem utolsó sorban - csökkenthetõ a környezetszennyezés is.

A tanfolyam a legkorszerûbb svájci gyakorlat magyarországi adaptációjá val ismertetést ad a koposztálás környezeti, ökológiai jelentõségérõl, a komposztálás biológiai folyamatáról, a komposztáló telepek mûszaki megoldásaitól, a komposztálók telepítésének és fenntartásának munka és eszközigényérõl, az ehhez szükséges lakossági és önkormányzati eggyüttmûködésrõl, a csoportmunka szervezésének technikáiról. A tanfolyam keretében a mintatelepen gyakorlatban is megismerhetõk a különbözõ komposztáló berendezések, a munkamenet és a "végtermék", azaz a komposzt, az érési folyamat több fázisában.

A helyi komposztálás módszerének minél gyorsabb országos elterjedése érdekében azoknak a lehetõleg felsõfokú végzettségûeknek a jelentkezését várjuk, akik önkormányzatoknál, intézményeknél vagy civil szervezetekben dolgoznak, a környezetvédelem, a korszerû, környezetkímélõ hulladékgazdálkodás ügyéért tenni akarnak, és a tanfolyamon elsajátított ismereteket lakóhelyükön, vagy saját régiójukban szervezett tanfolyamok, vagy helyi komposztáló csoportok szervezése és szakmai támogatása keretében tovább is tudják adni.