Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A zacskók nem, de számos egyszer használatos műanyag termék tűnik el jövőre a polcokról

  • 2020. augusztus 27.
  • Enikő
2021. július elsejétől az egyszer használatos műanyag termékek közül jó néhányat nem lehet majd forgalomba hozni – hangzott el az M1 Kék bolygó című magazinműsorában.

„Július elsejétől a műanyagból készült evőeszközök, tányérok, poharak, szívószálak eltűnnek a kereskedelmi forgalomból” – mondta el Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója, majd hozzátette: voltak arról tervek, hogy az eladótérben kihelyezett műanyag zacskók, amelyek az élelmiszer csomagolására szolgálnak, kikerülnek az üzletekből, azonban ezek a típusú csomagolóanyagok végül megmaradhatnak.

A biológiailag lebomló ilyen típusú zacskókat mi is teszteljük, amelyek kukoricakeményítőből készülnek, azonban nem olyan mennyiségben állnak rendelkezésre jelen pillanatban még, amely lehetővé tenné, hogy a lakosságot megfelelően el tudjuk látni – közölte.

A zacskók azonban nem tűnnek majd el a polcokról, jövő év júliusától is egyszer használatos nejlontasakokba kerülhet a zöldség. A jelenleg használt zacskók, csomagolóanyagok egyébként annyira vékonyak, hogy kiesnek a betiltás hatálya alól, de a korlátozások ezeket a termékeket is érintik majd.

Nagy Miklós, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség főtitkára a műsorban elmondta: a zacskók valóban nem fognak teljes mértékben eltűnni, ezek 15 mikron alattiak, és leginkább az áruházakban a higiénés feltételeket biztosítják, tehát a pékárut, a zöldséget, a húsárut ebbe tudjuk csomagolni, ezek megmaradnak.

 

forrás: https://hirado.hu/belfold/cikk/2020/08/25/a-zacskok-nem-de-szamos-egysze...