Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zacskók és műanyagcsomagolások miatt pusztul el a legtöbb tengeri állat

  • 2020. december 21.
  • Enikő
Ausztrál tudósok azt vizsgálták meg, hogy mely állatfajokra, milyen műanyaghulladékok a legveszélyesebbek.

A delfinek, bálnák, teknősök és tengeri madarak a vizekbe kerülő műanyaghulladékok, s mégpedig a nejlonzacskók és a műanyagcsomagolások miatt pusztulnak el a leggyakrabban – állapította meg egy új kutatás, amiről a Guardian számolt be.

 

Az ausztrál tudományos intézet, a CSIRO tudósai arra a kérdésre keresték a választ, hogy milyen vízi élőlényeket veszélyeztet a leginkább a műanyaghulladék és hogy azok melyik típusa a leghalálosabb az állatokra nézve. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy legalább 80 különböző állatfajra halálos a műanyaghulladék, amelyeket gyakran élelemnek hisznek, lenyelik és emiatt elpusztulnak.

 

„Ha bármilyen hulladékot is eszik meg egy állat, lassan és fájdalmak között pusztul el” – hangsúlyozta Lauren Roman, a kutatás vezetője.

 

A nejlonzacskók és a műanyagcsomagolás mellett az eldobott, már nem használt halászhálók és a koronavírus-járvány miatt „megszaporodó” latex kesztyűk és a lufik is nagyon veszélyesek az állatokra. Különösen a bálnák, delfinek, teknősök és tengeri madarak eszik meg ezeket.

 

forrás: https://hvg.hu/zhvg/20201218_Zacskok_es_muanyagcsomagolasok_miatt_pusztu...