Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újrahasználat az újrahasznosítás helyett: lámpahulladék újrahasználatát népszerűsíti a RElámpa

  • 2022. október 19.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Előző cikkeinkben kitértünk már arra, hogy mennyire fontos a szelektív hulladékgyűjtés és felhívtuk arra is a figyelmet, hogy több olyan hulladéktípus is létezik, ami megtalálható a háztartásokban és első ránézésre valamelyik kategóriába besorolható, mégis külön kell őket gyűjteni, és az erre a hulladéktípusra szakosodott gyűjtőhelyre vinni.

Ilyen például a lámpahulladék szelektív gyűjtése is, ami nem csak azért fontos, mert a veszélyes anyagokat is tartalmazó energiatakarékos égők és lámpák nem kerülhetnek a kommunális kukába. Hasznosításukkal nagy mennyiségű újrahasznosítható anyag kerül vissza az ipari körforgásba.

Hazánkban 2012 óta valósul meg a világítástechnikai termékek teljes körforgása. Az ekkor átadott mezőkovácsházi lámpahulladék feldolgozóüzem európai uniós támogatással, magyar-román határon átnyúló együttműködés keretében jött létre. A már 10 éve folyamatosan működő üzembe az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. saját fejlesztésű logisztikai tervező rendszerén át jut a gyűjtőedényekből a lámpahulladék, amiket aztán felújítva tovább hasznosítanak. Ezek nem lakossági felhasználásra készülnek, nagyobb gyártelepek, pincék világítótestei lesznek.

A cég azóta is folyamatosan keresi az új, szemléletformáló lehetőségeket. A magyar Világítástechnikai Társasággal karöltve hirdették meg „Az újrahasználatért” programot, melynek célja a világítástechnikai ágazat és a hulladékos vállalkozások együttműködésének elősegítése, hogy elkerüljék a pazarlást, csökkentsék az újrahasznosítást, elkerüljék a felesleges újrahasznosítást, ösztönözzék az újrahasználatot és, hogy segítsék a körforgásos gazdálkodásra történő átállást.

Ennek a programnak a népszerűsítésére indult el a relampa.hu webooldal, ahol várják olyan vállalkozók jelentkezését, amelyek szívesen készítenének elő újrahasználatra termékeket, de olyan magánszemélyek jelentkezését is, akik részt vennének a lámpahulladékok újrahasználatával kapcsolatos szemléletformálásban. Ha érdeklődsz a program iránt, akkor minden fontos információt megtalálsz a weboldalon.

 

A szeretlekmagyarorszag.hu cikkének folytatásában olvashatsz a lámpák újrahasználatának helyszínéről, az Újrahasználati központról is.