Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újrafeldolgozás vagy égetés? Hosszú évekre eldől a hazai és az uniós hulladékgazdálkodás iránya

  • 2006. december 13.
  • humusz
Persányi Miklóson is múlik. Nemzetközi és hazai civil szervezetek arra szólítják fel az EU környezetvédelmi minisztereit, hogy december 18-i tanácsi ülésükön egyértelmûen az újrafeldolgozást támogassák. Ha teret adnak a hulladékégetésnek, akkor országunk Nyugat-Európa szemétégetõjévé válhat, és az ebbõl fakadó káros egészségügyi hatásokkal is nekünk kell számolnunk.

A Health Care Without Harm (HCWH) és a Global Alliance for Incinerator Alternatives (GAIA) nemzetközi civil szervezetek, valamint a Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) azt várják a miniszterek tanácsától, hogy erősítsék meg az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának állásfoglalását, amely nem hagyta jóvá sem az égetés hasznosítássá minősítését, sem az 5 lépcsős hierarchia gyengítését.

A hulladékégetést a minisztereknek is egyértelműen ártalmatlanításként, nem pedig hasznosításként kell meghatározniuk. Ez az alábbiak miatt fontos:

1. Ez a döntés megállítaná azt a folyamatot, amely Közép- és Kelet Európát a Nyugat szemetének célországává teszi: ha az égetőket hasznosító műveknek minősítjük, akkor ez azt is jelenti, hogy a hulladékokat fűtőanyagnak tekintjük. Mivel egyik EU tagállam sem tilthatja meg fűtőanyag behozatalát egy másik tagállamból, egy-egy ország könnyen válhatna más államok szemétgyűjtőjévé.

Szuhi Attila, a HuMuSz munkatársa szerint: "Ha az égetőket átsorolnák hasznosító művekké, akkor azok az országok, ahol az égetés drágább (pl. Németországban vagy Ausztriában), hulladékaikat más országokba, pl. Lengyelországba, Csehországban vagy Magyarországra kezdenék szállítani (ez a folyamat gyakorlatilag már el is kezdődött). Az EU nem adhatja áldását arra, hogy a korábbi, gazdagabb tagállamok hulladékproblémáikat az újabb tagországokba exportálják."

A fentiek értelmében különösen fontos, hogy a magyar álláspontot képviselő Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter ne támogassa a hulladékégetés hasznosítássá minősítését.

2. Ez a döntés hozzájárulna az egészség védelméhez: abból a több ezer vegyületből, amelyet a hulladékégetők bocsátanak ki, csupán 20-at ellenőriznek rendszeresen. A többi vegyületnek sem a kibocsátott mennyiségét, sem az emberre gyakorolt egészségügyi hatását nem ismerjük.

Dr. Cestmir Hrdinka, a HCWH képviselője elmondta: "10 évvel ezelőtt nagy botrányt kavart, amikor kiderült, hogy az égetők dioxinokat bocsátanak ki. A Le Monde című francia napilap 2006. november 30-án számolt be arról a frissen publikált egészségügyi tanulmányról, amely kiterjedt vizsgálatok alapján kétséget kizáróan kimutatta, hogy az égetők környékén a rákos megbetegedések gyakorisága megnőtt (www.piromania.info/hirek/1835). Ez a legújabb vizsgálat is azt igazolja, hogy az EU-nak nem támogatnia, hanem inkább visszaszorítania kellene a hulladékégetést."

A civil szervezetek fontosnak tartják az 5 lépcsős hierarchia megerősítését is. Olyan hulladékkezelési hierarchiára van szükség, amely egyértelműen definiálja az 5 fő hulladékkezelési módot és a következő rangsorba helyezi őket:

  1. megelőzés
  2. újrahasználat
  3. újrafeldolgozás
  4. hasznosítás
  5. ártalmatlanítás

Az 5 lépcsős hierarchiának kötelező érvényűnek kell lennie, és csak kivételes esetekben szabad eltérni a megadott sorrendtől.

Az 5 lépcsős hierarchia megerősítése az égetéssel és a lerakással szemben a környezeti szempontból előnyösebb újrafeldolgozásnak és újrahasználatnak adna teret.

Ralph Ryder, a GAIA vezetőségének tagja szerint: "Az EU csak akkor tudja elérni a saját maga által kitűzött újrafeldolgozási célokat ('recycling society'), ha biztosítja az újrafeldolgozás és az újrahasználat elsőbbségét az égetéssel szemben. Ha az energetikai hasznosítás (azaz a hulladékégetés) környezeti szempontból az újrafeldolgozással és az újrahasználattal kerülne egy szintre, az az égetést erősítené, a hulladékcsökkentő megoldásokat pedig hátrányos helyzetbe hozná.*

További információ:
Szuhi Attila (HuMuSz)
tel: 06 30 563 7749
mail: [email protected]
web: www.piromania.info

 

* A Hulladék Munkaszövetség nemrég ügyészségi eljárást indított a Polgárra tervezett gumiégető ügyében. Az építtető nem készíttetett hatásvizsgálatot arra hivatkozva, hogy a létesítményben a hulladék gumiabroncsból energiát állít elő, ezért az nem hulladék ártalmatlanító, hanem hasznosító üzem. A Környezetvédelmi Felügyelőség a magyarázatot elfogadta, és nem írta elő a hatásvizsgálat elkészítését. Mindeközben a gumiabroncsok anyagában történő újrafeldolgozására megvan a megfelelő hazai kapacitás.