Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újabb indiai tiltás a Cola és a Pepsi ellen

  • 2006. augusztus 15.
  • humusz

coca_120Augusztus 9-én egy dél-indiai tarzomány tisztviselõjének nyilatkozata szerint, államukban betiltották a Coca-Cola Co. illetve PepsiCo Inc. leányvállalatai által gyártott Cola, Pepsi, Sprite és hasonló üdítõ italok gyártását és forgalmazását. Az ügybõl -a HVG szerint - diplomáciai bonyodalom is keletkezett.


Négy indiai tartományban már korábban megtiltották a Cola, Pepsi és más üdítőitalok forgalmazást az általános és főiskolákban valamint a kormányzati szervek irodáiban, mivel egy Új Delhi-i kutatócsoport állítása szerint, ezen üdítőitalok vizsgálata során kiderült, hogy a megengedettnél nagyobb mennyiségben tartalmaznak növényvédőszer maradványokat. Kerala állama volt az első, ami teljes tilalmat rendelt el a gyártás és forgalmazás terén.

 

Az intézkedés valószínűleg negatívan fogja befolyásolni a helyi Coca-Cola és PepsiCo eladási statisztikáját, amelyek a beszámolók szerint csaknem 80%-át teszi ki a több mint 2 milliárd USD forgalmat lebonyolító indiai üdítőital piacnak.

 

Viswas Mehta, Kerala Egészségügyi Minisztere az Associated Press-nek azt nyilatkozta, hogy a tiltást a magas növényvédő szer tartalom miatti aggodalom indokolta. Mehta elmondta, hogy a minisztérium már elkezdte gyűjteni a Cola és Pepsi termékek mintáit egy újabb vizsgálathoz.

 

A Coca-Cola India és a PepsiCo India illetékes képviselőit sajnos nem tudtuk elérni - egy indiai nemzeti ünnep miatt irodáik ma zárva vannak. De a két cég múlt heti, közösen kiadott nyilatkozata szerint eleget tesznek a szigorú nemzetközi normáknak és az összes alkalmazandó állami előírásnak.

 

A Új Delhi-i Tudományos és Környezetvédelmi Központ szerint 24 szer több, növényvédő szer származékokat találtak a Pepsi és a CC üdítőital mintáiban, mint az Indiai Szabványügyi Hivatal előírása szerint megengedett lenne.

A központ szerint a vizsgálat a két cég 11 féle termékének 57 mintájára terjedt ki, ezek közül három és öt közé tehető azoknak a peszticideknek a száma, amelyek nyilvánvalóan az üdítőital készítése során felhasznált talajvízben voltak jelen.

A központ szerint a méreganyagok tartós fogyasztás esetén rákot, idegrendszeri károsodást és akár születési rendellenességet is okozhatnak, és az immunrendszert is gyengíthetik.

 

Az Indiai Legfelsőbb Bíróság már felkérte a két vállalatot, hogy tegyék közzé az üdítő italaik tartalmát. Négy indiai állam - Rajasthan, Gujarat, Madhya Pradesh és Chattisgarh - már alkalmazta a tiltást a Cola és a Pepsi termékek eladására az iskolákban, valamint a kormányzati hivatal irodáiban. Számos más államban pedig már vizsgálják az ügyet.

 

Kedden a PepsiCo. több indiai napilapban hirdetéseket tett közzé, miszerint a cég betartja az indiai kormány szabályozásait és a növényvédő szer származékok előfordulása az üdítő italokban minimális.

A vállalat szerint cégük szigorúan ügyel arra, hogy élelmiszereik ne tartalmazzanak gazdálkodók által használt vegyszereket, valamint hogy betartsák a WHO és az állami hatóságok által megszabott, növényvédő szerekre vonatkozó határértékeket.

'A mi italaink Indiában megfelelnek mindenkinek, mindenhol. Mi is ezt isszuk. Osztozunk rajtuk a családunkkal és a barátainkkal. És tudjuk, hogy ez biztonságos az Ön számára!' - állítják a nyilatkozatukban.

 

Ez azonban már nem az első alkalom Indiában, hogy a PepsiCo.-nak illetve a Coca-Cola Co.- nak büntetéssel kell számolnia az üdítő italokban előforduló magas peszticid-tartalom miatt.

Először 3 évvel ezelőtt merült fel ez a probléma. Akkor a Tudományos és Környezetvédelmi Központ vizsgálatai szerint az Indiában eladott PepsiCo. és Coca-Cola italokban a peszticid-tartalom 36 illetve 30-szor magasabb volt az EU biztonsági előírásánál.

 

Akkor a vállalatok elismerték, hogy az eladási mutatók néhány hónapig alacsonyabbak voltak, de csak addig, amíg a köztudatban a probléma lassan feledésbe nem merült.

 

Jayakumar

THANAL

Forrás: The Associated Press, Augusztus 9

www.thannal.org

fordította: Obert Ágnes