Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újabb csomagolóüveg gyár szűnik meg

  • 2005. április 26.
  • humusz
A Tokodi Üveggyárat egybehangzó értékelések szerint az küldte padlóra, hogy az illetékes állami hatóságok 500 napon át sem tudták kiadni a termelõberendezések felújításához szükséges környezetvédelmi engedélyt...
Felszámolási eljárás indul a hazai öblösüveggyártás egyik egykori fellegvára, a Tokodi Üveggyár ellen - tudta meg a Népszabadság. Az egy évtizede magyar magánszemélyek által privatizált üveggyár önmaga ellen kért felszámolást, mivel decemberben utolsó sikertelen próbálkozást tettek az üzem eladására.

A gyárat egybehangzó értékelések szerint az küldte padlóra, hogy az illetékes állami hatóságok 500 napon át sem tudták kiadni a termelőberendezések felújításához szükséges környezetvédelmi engedélyt (emiatt 1,5 milliárdos kártérítési per folyik a szakhatóságok ellen). A 2004 tavaszán leállt termelést viszont már csak egy felújítás után lehet beindítani.

A társaság korábban csődegyezséget kötött a hitelezőivel, de a tartozások ígért 20 százalékos kifizetését sem tudta teljesíteni. A felszámolással megbízott Concur Kft. biztosa, Kárpáti Péter elmondta, hogy folyik a vagyonfelmérés, így még nem tudni, esetleg mikor árvereznék el a vagyonelemeket. Ezeken egyébként banki jelzálog is van.

Az utóbbi hónapokban sorra dőltek ki a magyar öblösüveg- illetve kristályüvegipar több száz éves manufaktúrái. Az ST Glass, azaz a salgótarjáni öblösüveggyár áprilisban került felszámolás alá. A cég egészen a múlt év végéig állami kézben volt, így még az utolsó időkben is kapott több százmilliós gyorssegélyeket. Anyavállalata, a Magyar Befektetési és Vagyonkezelési Rt. tavaly év végén került magánkézbe, ám már idén márciusban egy válságmenedzser cég, a Stonefarm Kft. vette át. Szondi György felszámolóbiztos elmondása szerint folytatják ugyan a termelést, de rövid időn belül el kell dőlnie, életképesek-e.

A magyar csomagolóüveggyártás egyetlen nagyobb, megmaradt cége az Orosházi Öblösüveg Kft. Az amerikaiak által megvásárolt társaság a hírek szerint jól működik, igaz, ennek ára részben a megvásárolt sajószentpéteri üveggyár gyors megszüntetése volt.

A kristályüvegipar sincs könnyebb helyzetben. Magyarország egyik legrégebbi gyára, a Parád Kristály ez év eleje óta áll felszámolás alatt. Azóta különböző átmeneti kölcsönökből továbbra is működnek.

A hazai kristályüveggyártás szintén nagy hagyományú központjának számít az Ajka Kristály is, melynek árbevétele tavaly 13 százalékkal csökkent. Csak a dollárárfolyam-változás 300 milliós kiesést okozott, és a működés összességében is veszteséges volt.

A vásárosnaményi Bereg Crystal számos sorstársához hasonlóan tavaly óta felszámolás alatt áll. Az olasz-magyar érdekeltség mögött álló üzletemberek a termelést állítólag Ukrajnában folytatják.

Nagy a piaci igény a csomagolóüvegekre, azonban Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában is működnek olyan tradicionális műhelyek, amelyek versenyképes áron tudnak szállítani. A hazai síküveggyártás viszont egyértelmű sikerágazat - mondta Magyar Üvegipari Szövetség főtitkára.

[origo]

A www.tokodiglass.hu oldalról:

„Tekintettel arra, hogy a pályázati dokumentációt senki nem vásárolta meg, így a megadott határidőre egyetlen érvényes pályázat sem érkezett, így a pályáztatás eredménytelen volt.
Fentiek következtében a Társaság a 2004. július 30-án megkötött csődegyezségben vállaltakat teljesíteni nem tudta, ezért kérjük a T. Bíróságot, hogy a Társaság fizetésképtelenségét a csődeljárásról, a felszámolási eljárásról és a végelszámolásról szóló 1991. Évi XLIX. Számú törvény (továbbiakban Csődtv. ) 27.par.(2)bekezdés c) pontja alapján megállapítani szíveskedjék.”

Budapest, 2005. január 11.