Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újabb "bio" szemétégető épül Bécsben

  • 2006. április 26.
  • humusz
Megkezdték Bécs harmadik hulladékégetõjének építését Simmeringben. A 2008-ra elkészülõ égetõmûhöz egy biogáz-erõmû is kapcsolódik, ahol a komposztálásra alkalmatlan bioszemétbõl termelnek hõt és áramot. A két létesítmény ötvenezer háztartást lát majd el meleg vízzel.
A háztartási hulladékégetőt és a biogáz-erőművet magában foglaló óriásprojekt összköltsége 233 millió euró, a szemétégető 2008-ra, a biogáz-erőmű 2007-re készül el.

Az új hulladékégetőre azért van szükség, mert a flötzersteigi és a spittelaui égetőművek nem győzik kapacitással az osztrák szemetet, 2009. január 1-jétől viszont már tilos lesz a kezeletlen hulladék tárolása.

Bécsben egyébként évente egymillió tonna szemét keletkezik, vagyis egy-egy lakos évente 625 kilónyi üveget, papírt, műanyagot és fémhulladékot hajigál a kukába. A hulladék mintegy felét újrahasznosítják, így is marad azonban fejenként évi 375 kiló szemét, amely a hulladékégetőben végzi.

A 2007 közepére elkészülő biogáz-erőműben évi 17 ezer tonna komposztálásra alkalmatlan biohulladékból - állati zsíradékból, húsmaradékból - állítanak majd elő áramot és hőt, amelyhez 2008-ban csatlakozik a pfaffenaui szemétégető. Itt évente 250 ezer tonna háztartási szemetet semmisítenek meg. Az egy épületben helyet kapó két létesítmény összesen ötvenezer bécsi háztartást tart majd melegen, illetve lát majd el meleg vízzel a távhőhálózaton keresztül.

Bécsben egyébként 36 évvel ezelőtt kezdték meg a távhőhálózat kiépítését, hossza mára meghaladja az 1.000 kilométert. A bécsi távhőnek 245.000 ügyfele van és az elmúlt tíz évben 600 millió eurót fordított a hálózat bővítésére, fejlesztésére.

(forrás: Compress)