Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 20 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tréning civileknek

  • 2004. október 06.
  • humusz
Az Ökotárs Alapítvány idén õsszel egy három részbõl álló képzéssorozatot szervez környezetvédõ civil szervezetek számára "A társadalmi részvételi jogok érvényesítése a gyakorlatban" címmel.
A három, egyenként két és fél napos képzés (péntek du. - vasárnap du.) a környezeti információkhoz való hozzáférés és a döntéshozatalban való részvétel elméleti alapjait és gyakorlati megvalósulását vizsgálja kü-lönböző területeken, a résztvevők bevonásán alapuló aktív módszerek alkalmazásával (pl. ötletbörzék, kiscsoportos feladatok), elősegítve így a megszerzett tudás hasznosítását és továbbítását is. Az egyes rendezvények tema-tikája bár egymásra épül, önálló egységet alkot, így az egyiken való részvétel nem feltétele a következő meg-értésének. Egy alkalom azonban csak akkor hasznos igazán, ha mindenki elejétől-végéig ott van. Szeretettel várunk minden érdeklődőt! A képzések időpontja és tematikája:

1. 2004. november 12-14.: A társadalmi részvétel alapjai: az Arhusi Egyezmény három *oszlopa" A képzés az elméleti alapok ismertetésén túl, egy központi esettanulmány levezetésén keresztül a gyakorlati példákkal járja körül be az alábbi fő témaköröket: (1) az információhoz való hozzáférés; (2) a döntéshoza-talban való részvétel; (3) a jogorvoslathoz való jog. A képzés a holland Milieukontakt által kidolgozott módszertanon alapul, programja megegyezik a 2003. okt. 31 - nov. 2 között tartott rendezvényével. Facilitátorok: Móra Veronika & F. Tóth András

2. 2004. november 26-28.: Vegyi anyagok és kémiai biztonság A képzés fő témája a környezetünkben lévő vegyi anyagokkal kapcsolatos információszerzés, -terjesztés és a cselekvési lehetőségei, beleértve a modern szennyezés-kibocsátási és ellenőrzési nyilvántartási rendszerek jogszabályi alapjainak bemutatását és használatát is. Facilitátor: Móra Veronika Meghívott előadók: Sándor Csaba (EMLA), Simon Gergely (Levegő Munkacsoport)

3. 2004. december 10-12.: Reklám - fogyasztás - termékinformációk Ez az alkalom elsősorban a mindennapi fogyasztói választásokat befolyásoló információkkal kapcsolatos jogokról, problémákról és cselekvési lehetőségekről szól, kitérve - többek között az alábbi területekre: az etikus fogyasztás témakörei, bevásárlóközpontok, megtévesztő és gyerekreklámok, környezetbarát termé-kek és címkék, élelmiszerbiztonság és géntechnológia. Facilitátor: Móra Veronika Meghívott előadók: Gulyás Emese (Tudatos Vásárlók Egyesülete), Kalas György (HUMUSZ)

A képzések helyszíne: Szentendre, Halász u. 1, az Erdei Iskola Alapítvány oktatóközpontja (szállás és ellátás ugyanott).

A képzéseken való részvétel ingyenes. Bővebb felvilágosítást kérni az Ökotárs Alapítvány címén lehet: Móra Veronika, 1463 Budapest, Pf. 931., Tel.: (06-1)411-3500, Fax: 411-3515, e-mail: [email protected]