Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tiltakozás a várpalotai hulladékégető építése ellen

  • 2005. április 05.
  • humusz
Egy 33 milliárdos beruházás, amely Pest, Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém, Tolna és Bács-Kiskun megyét érinti, legalább húsz évre ellehetetlenít minden hulladékmegelõzési programot, 168 település 680 ezer lakójának szelektív hulladékgyûjtésen alapuló anyagában történõ újrahasznosítását. Egy villamos energiát, füstgázt és salakanyagot is termelõ hulladékégetõ épülne Várpalotán - de ezzel nem mindenki ért egyet. Persze, megint a méregzöldekrõl van szó...!

"Biztonsági emberek sorfala között lehetett csak bejutni a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Konzorcium legutóbbi várpalotai közgyűlésére. A készültség oka az volt, hogy az inotai városrész egykori kultúrháza előtt húsz-harminc fős csoport tartott demonstrációt a közgyűlés ideje alatt. A résztvevők a Várpalotára tervezett hulladékégető erőmű megépítése ellen tiltakoztak.

- A beruházás egyik kulcseleme éppen az inotai hulladékhasznosító erőmű lesz - mondja Farkas Endre, a konzorcionális együttműködési projekt irodájának a vezetője. - Számos variációt megvizsgáltunk, amíg a várpalotai helyszín mellett döntöttünk. Először is a Magyar Villamos Művek Rt. felajánlott egy 9,6 hektáros területet a saját inotai ingatlanán, az egykori gázturbinás erőműblokk mellett. Fontos szempont volt a helyszín kiválasztásánál az is, hogy vasúton és közúton is könnyen megközelíthető, ráadásul az összes fontos infrastruktúra ki van építve.

A Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Rendszer megvalósítása jelenleg az egyik legnagyobb hazai infrastrukturális beruházás, összértéke meghaladja a 33 milliárd forintot. A projekt hat megyét érint, a központnak számító Fejér mellett Veszprémet, Komárom-Esztergomot, Tolnát, Pestet és Bács-Kiskunt. A beruházás legalább húsz évre megoldhatja 168 település 680 ezer lakójának szelektív hulladékkezelését.

Farkas Endrétől megtudtuk: ennek a hulladékkezelési programnak az egyedülálló újítása, hogy nincs szükség újabb hulladéklerakók építésére, sőt a szelektív hulladékgyűjtés, az utóválogatás, a komposztálás, valamint az újrahasznosítható anyagok felhasználása révén csökkenthető a meglevő lerakók száma. A tervek szerint a mostani nyolc illegális hulladéklerakót teljesen felszámolják.

A felújított, kibővített depóniák nem sokat érnek, ha a 680 település által "termelt" évi 277 ezer tonna szemétből legalább százezer tonnát nem semmisítenek meg egy modern égetőben. Ez a létesítmény, egy villamos energiát is termelő hulladékégető épülne fel Várpalotán. Az égetőmű 16,6 milliárd forintba kerül, vagyis ez az egyetlen objektum elviszi a teljes beruházás költségeinek a felét.

- Mindent elkövetünk azért, hogy ide ne épüljön semmilyen új erőmű - mondja Vancsek Ferenc, a nemrég alakult Egészséges Palotáért Egyesület (EPE) vezetője. - Nem hiszünk abban, hogy a tervezett hulladékerőmű ne terhelné meg a környezetünket, mi ugyanis nem ismerünk olyan égetőt, amely nulla károsanyag-kibocsátással üzemelne. Másrészt az égetőmű egyik alapelve, hogy csak a gondosan szétválogatott hulladékot lehet benne elégetni, nekünk azonban az a tapasztalatunk, hogy az emberek még nem érettek a szelektív hulladékgyűjtésre. Úgy véljük, egyelőre nincsenek meg a garanciái, hogy veszélyes anyagok ne kerülhessenek be az égetőbe.

Az EPE néhány hónappal ezelőtt helyi népszavazást kezdeményezve aláírás-gyűjtési akcióba kezdett. Az egyesület azt szerette volna elérni, hogy a várpalotai képviselő-testület minősítse át véderdővé az építkezésre kiszemelt területet, és ezzel akadályozza meg a beruházást. Az EPE-nek azonban - a helyi népszavazás kötelező kiírásához - nem sikerült összegyűjtenie a választópolgárok 25 százalékának támogatását, így a referendumról a képviselő-testületnek kellett döntenie. A városatyák egyetlen szavazatnyi többséggel elutasították a népszavazás kiírását.

- Egy önkormányzatnak nincs beleszólása, hogy a közigazgatási területén milyen beruházás indulhat, ha az építtetők az összes szükséges engedélyt megszerezték - mondja Leszkovszki Tibor, Várpalota polgármestere. - Az EPE által javasolt módszer egyébként sem használható: ha véderdővé minősítünk egy területet, a beruházó egyszerűen 500 méterrel odébb viszi az építkezést, teljes közigazgatási területünket pedig nem lehet átminősíteni erdőterületté. A konzorcium által tervezett égetőerőmű a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelel, egyáltalán nem fogja szennyezni Várpalota levegőjét.

A hulladékgazdálkodási rendszert megvalósító konzorcium jelentős jóvátételt ígért a városnak, ha befogadja a hulladékerőművet. A beruházók vállalták, hogy a következő években közel egymilliárd forintos infrastrukturális fejlesztést hajtanak végre a városban.

- Rekultiválják és kibővítik a palotai hulladéklerakót, amely jelenlegi formájában hamarosan betelne - mondja Leszkovszki Tibor. - Aztán a konzorcium több százmillió forintért felújítja Várpalota belterületi útjainak jelentős részét. Az inotai erőmű mellett található készenléti lakótelepen felújítják a mára teljesen leromlott infrastruktúrát, a leendő erőmű által termelt hővel pedig meleg vízzel és fűtéssel látják majd el a lakótelep 360 lakását. Ezenkívül leaszfaltozzák a készenléti lakótelepet Inotával összekötő földutat.

Vancsek Ferenc szerint azonban pénzen nem lehet megvásárolni a palotaiak egészségét. Mint mondja, várják a hulladékégetőről szóló részletes környezeti hatástanulmány elkészültét, és ha kell, folytatják tiltakozó akcióikat.

- Aki júdáspénzként aposztrofálja a konzorcium által ajánlott jóvátételt, félrevezeti a polgárokat, mert az önkormányzat nem bocsátotta áruba a palotaiak egészségét - mondja a polgármester. - Nem hagyhatjuk, hogy a tervezett hulladékerőmű szennyezze Várpalota levegőjét. Az EPE az értelmetlen tiltakozással nem sokra mehet, inkább azt kellene megszerveznie, hogy folyamatos civil kontrollt gyakorolhasson a majdani hulladékégető építése és működése felett. Ehhez partnerra találnának az önkormányzatban.

A konzorcium legutóbbi közgyűlése alatt az EPE által mozgósított tüntetők órákig álltak transzparenseikkel a szemerkélő esőben az inotai kultúrház előtt. Végül megunták a várakozást, összehajtogatták a lepedőket és a zászlókat, majd csendben hazamentek. Mire a konzorciumot alkotó települések vezetői kijöttek az épületből, már a biztonsági emberek is összepakoltak. A távozó polgármesterek láthatóan már el is felejtették a tüntetést, pedig a kép csalóka: az égetőmű körüli csatározások még nem értek véget.

Cseri Péter - NOL"