Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tevék tömegeit pusztítja a műanyag: azt hiszik, étel

  • 2021. január 14.
  • Enikő
A műanyagszennyezés mértéke talán a legplasztikusabban mutatja meg, mennyire nem tud-akar mit kezdeni az emberi civilizáció és az ipari társadalmak az önmaga termelte hulladékkal. Közismertek lettek ma már az óceánokon úszó országnyi méretű műanyag szigetek. Ám hogy a sivatagos területeken élő tevékbe is bekerültek ezek a mesterséges anyagok, arra egy új kutatás mutat rá.

A nagy találkozás

 

Marcus Eriksen kutató (5 Gyres Institute, műanyagszennyezéssel foglalkozó kutatási és oktatási szervezet, Santa Monica, Kalifornia) műanyagszennyezést tanulmányozott az Arab-öbölben, amikor találkozott Ulrich Wernery teveszakértővel: „Akarsz műanyagot látni? Gyere velem.”

 

Bementek mélyen a sivatagba. Nem sokkal később megpillantottak egy tevecsontvázat, és ásni kezdtek, emlékszik vissza Eriksen.

 

Megdöbbent azon, amit látott: egy közepes bőrönd méretű műanyag zacskó volt a tevetetem bordáin belül. – Hallunk a tengeri emlősökről, oroszlánfókákról, bálnákról, teknősökről és tengeri madarakról, amelyek találkoznak műanyaghulladékokkal . Ezek nem csak óceánokat érintik, hanem a Föld egészét. Mindenütt ott vannak – mondta Eriksen.

 

Sok tétova teve pusztul bele

 

Körülbelül 390 ezer dromedár teve (Camelus dromedarius) él az Egyesült Arab Emírségekben. Eriksen, Wernery és munkatársai úgy becsülk, hogy a műanyag e kulturálisan fontos állatok körülbelül egy százalékát elpusztítja, írja a Sciencenews. 

 

30 000  elpusztult és megvizsgált tevéből 300-nál találtak műanyagot a bélben, mondja Wernery, a dubai Központi Állatorvosi Kutatólaboratórium állatorvosi mikrobiológusa és csapata, akik 2008 óta vizsgálják az állatokat. Ezek súlya 3–64 kilogramm között mozgott. A kutatók ezeket a tömbbé összeálló műanyagtörmelékeket „polibezoároknak” nevezték el, hogy megkülönböztessék őket a természetben előforduló haj- és növényi rostok bezoárjaitól, írja a Sciencenews. 

 

Miközben a dromedárok ételt keresve járják a sivatagot, egyre több fák mellé sodródó és az utak mentén felhalmozódó műanyag zacskót és egyéb szemetet rágcsálnak. – A sivatagi állat számára, ami nem homok, az étel – mondja Eriksen.

 

A műanyaggal teli gyomorral a tevék úgy érzik, nem éhesek, és éhen halnak. A műanyaggal méreganyagok és mérgező baktériumok kerülnek a szervezetükbe, amelyek megmérgezik az egypúpos emlősöket.

 

Eriksen szerint elengedhetetlen a műanyag zacskók és az egyszer használatos műanyagok betiltása a tevék és más vadon élő állatok védelme szempontjából. – A műanyag zacskók menekülőművészek. Kirepülnek a szemetesekből, a hulladéklerakókból, a teherautókról és az emberek kezéből, és akár több száz mérföldet utaznak.

 

 

forrás: https://index.hu/techtud/2021/01/13/tevek_tomegeit_pusztitja_a_muanyag_a...