Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tesznek rá!

  • 2008. április 15.
  • humusz
bence5_120Talán az a bajom, hogy elvárom a szakmai reklámoktól a szakmaiságot. Jó lenne, ha valaki a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumból elmagyarázná, hogy miért azzal „tehetsz ellene" - mármint a klímaváltozás ellen -, ha az ásványvizet mûanyag PET-palackból iszod, összenyomod és úgy dobod a szelektívbe. Lukács Bence rövid, de szigorú kritikája

A klímavédelemnek azt az oldalát pár másodperc alatt mindenki világosan megérti - még ha nem is született környezetmérnök -, hogy az autónál frankóbb a bicikli, a sztendbáj állapot meg zabálja az áramot. De vannak ennek a súlyos tízmillókból közbeszerzett médiakampánynak olyan elemei, amelyek eléggé sántítanak, így aztán téves ismereteket vésnek be az agyakba.

A tettesek az ACG.HEY Kft. kreatívjai, a szaktárca közelmúltban indított Klíma Programjának részeként működő elhetokornyezet.hu honlapot ez a cég bitorolja. Ezt csak a domain név alapján lehet tudni, az oldalon egy fia impresszum nem található.

Nem csak a szelektív gyűjtéssel van bajom. Elismerésemet szeretném még kifejezni a zöldtárca agytrösztjének, akik a klímaváltozás ellen faültetéssel akarnak küzdeni. Ez ugyanúgy nem megoldás, mint ahogy a célközönség agyába sajtolt szelektív hulladékgyűjtés sem. Mind-mind csak tüneti kezelés, amely a gyökérokot nem szünteti meg, így a probléma továbbra is fennmarad. A faültetéssel csak időlegesen dugjuk el magunk elől a szén-dioxidot, előbb-utóbb úgyis visszakerül a légkörbe - ha nincs szerencsénk, levegőtől elzárt, anaerob lebomlással még egy kis metánt is adunk hozzá, amely a szén-dioxidnál 23-szor erősebb üvegházhatású gáz.

A lerakóra vitt szerves hulladékból a szén nagy része gáz formájában távozik, nagyjából fele-fele arányban metán és szén-dioxid formájában. Ehhez képest komposztálással aerob körülményeket teremtve a metánképződés elkerülhető. Számításaim szerint egy kilogramm zöldhulladék komposztálásával nagyjából 2,62 kilogramm CO2-egyenértékkel kevesebb üvegházhatású gázt termelünk, mintha ezt a hulladékmennyiséget földbe temetve leraknánk. Ehhez képest a műanyag újrahasznosításával elért energianyereség kilónként csupán 0,63 kg CO2-egyenérték megtakarítást eredményez.

Kár, hogy a klímavédelem komposztálásban rejlő lehetőségét nem ismeri fel a Fodor-Kovács-Dióssy miniszter-államtitkát-szakállamtitkár tandem.

Inkább tesznek rá. Nagy ívben.