Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Természetkutató akadályverseny valós terepen

  • 2014. szeptember 25.
  • Ressinka Agnes

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága terepen rendezett akadályversenyt hirdet a III. Fehértavi Darvadozás, a madárvonulás dél-alföldi ünnepe alkalmából.

CÉL:
A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága e verseny keretei között kíván lehetőséget biztosítani természetszerető, a természettudományok iránt különösen érdeklődő diákok számára, hogy elméleti ismereteiket játékos formában, de valós terepen eleveníthessék fel.

FELTÉTELEK:
A természetkutató akadályversenyen 3 fős csapatok indulhatnak, általános-, és középiskolás tanulók akár vegyesen is részt vehetnek. A csapat egyetlen tagja sem lehet 7. osztályosnál fiatalabb, illetve 10. évfolyamnál (középiskola 2. osztály) idősebb.

NEVEZÉS:
A versenyre egy, a Kiskunságra jellemző, védett állat-, vagy növényfajt bemutató poszterrel lehet nevezni. A bemutatandó élőlényt „A Duna-Tisza köze természeti értékei” plakátról kell kiválasztani (digitális formában megtalálható a http://termeszetvedelmiplakat.blogspot.hu internetes címen, vagy nyomtatott formában a KNPI bemutatóhelyein).

A poszter értékelésénél a következő szempontokat vesszük figyelembe:

- a személyes megfigyeléseiket, élményeiket milyen mértékben tudják beépíteni a faj ismertetésébe,
- az alkotók kreativitását, kézügyességét hogyan sikerül az esztétikus kivitelezésben kamatoztatni,
- a poszter mennyiben tükrözi a csapat saját, önálló terepi, és forrásfeldolgozó munkáját,
- a felhasznált szakirodalmi-, és internetes forrásmunkák korrekt megjelölése.

A poszter mérete A/2-es (42 x 60 cm), álló formátumú legyen. A posztereket 2014. november 14-15-én, a III. Fehértavi Darvadozás rendezvényközpontjában állítjuk ki, a Postakocsi Csárdában.

A nevezés jeligés. A poszteren csak a csapat által választott jeligét kell feltüntetni. A csapattagok nevét, iskoláját, osztályát és a felkészítő tanár nevét a poszterhez mellékelt, lezárt borítékban kérjük leadni.
A zsűrizés anonimitása és az anyag korrekt kezelése érdekében a zsűri tagjai a nevezők személyes adataihoz a terepi verseny zárása előtt nem férnek hozzá. A beküldött anyagot a szervezők a legnagyobb gondossággal kezelik, de az esetleges sérülésekért, hiányosságokért felelősséget nem vállalnak.

Nevezési határidő: 2014. október 31. (beérkezés dátuma!)

Cím: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága Szegedi Iroda 6724 SZEGED, Föltámadás u. 29.
 

HELYSZÍN, FELADATOK: 
A természetkutató akadályversenyre a III. Fehértavi Darvadozás alkalmából, 2014. november 14-én, pénteken 10:00-13:00 óra között kerül sor a Szegedi Fehértó természetvédelmi területtől északnyugatra elterülő „Székalji gyep” nevű területrészen (Natura 2000 terület). Rajt és cél a Fehértavi Darvadozás rendezvényközpontjában, a Postakocsi Csárdában (GPS: 46o21’0,96”N; 20o03’33,22”E).
A terepi feladatok eredményes megoldásához jó tájékozódó képességre, alapvető térképhasználati ismeretekre és a csapattagok közötti együttműködésre lesz szükség. Hasznos segítség a felkészüléshez: Dr Seregélyes Tibor – Dr Simon Tibor: Növényismeret, és Dr Varga Zoltán: Állatismeret című munkája.

DÍJAZÁS:
A verseny értékelésére és a díjátadóra a III. Fehértavi Darvadozás ünnepélyes megnyitójának keretében 2014. november 14-én, pénteken 14:30-kor kerül sor. Az első három helyezett csapat tagjai és felkészítő tanáruk oklevelet, valamint a szervezők által felajánlott tárgyjutalmakat kapnak. Ugyancsak az első három helyezett csapat tagjait, és csapatonkénti egy kísérőjét a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága vendégül látja 2014. november 21-22-én Tőserdőn, a Kontyvirág Erdei Iskolában.

 

Forrás: Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet hírlevele