Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szlovákia sikeresen átállt a betétdíjas rendszerre

  • 2022. június 27.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Szlovákia még januárban kezdte meg az átállást a betétdíjas rendszerre, mely a PET-palackos és a fémdobozos üdítők körére terjed ki, a betétdíj pedig 15 cent (nagyjából 60 forint) darabonként. Az üzletek már csak június végéig forgalmazhatják a nem betétdíjas csomagolású italokat északi szomszédunknál.

Ahogy még a januári bevezetés idején a napi.hu írta, a visszaváltható palackok között szerepelnek 0,1 literestől egészen a háromliteresig terjedő nagyságúak, melyek alól kivételt képeznek a tejesdobozok, a szörpök, illetve 15%-nál magasabb alkoholtartalommal rendelkező szeszes italok csomagolásai.

A szlovákiai magyar nyelvű Új Szó online megjelent cikkében azt írja: a nem betétdíjas csomagolású italokat már csak június végéig lehet forgalmazni. A Szlovák Kereskedelmi Szövetség szerint az általuk képviselt üzletekben már csak 0,1%-nyi ilyen áru van a polcokon. A Modern Kereskedelem Szlovákiai Szövetségének (SAMO) elnöke, Martin Krajčovič pedig arról számolt be, hogy néhány boltban már csak betétdíjas áru van, és bíznak benne, hogy a hónap végéig sikerül eladni minden nem betétdíjas csomagolású italt is.

A betétdíjas termékek használata a fogyasztóktól is nagyobb odafigyelést igényel, ugyanis a visszaváltásra szánt palackokat és fémdobozokat nem szabad összenyomni, továbbá az eredeti címkének sértetlennek kell maradnia, hogy a vonalkód probléma nélkül szkennelhető legyen, ráadásul a kupaknak is meg kell lennie.

Az átállásról egyébként a Betétdíj-rendszerkezelő társaság kommunikációs igazgatója, Lucia Morvai elmondta, hogy a betétdíjas rendszert bevezető államok közül Szlovákiában volt az egyik leghosszabb átállási időszak – írta a greendex.

Magyarországon legkorábban 2023-ban kezdődhet meg a betétdíjas rendszerre való átállás. Az európai uniós jogszabályok értelmében egyébként 2029-re minden tagállam köteles biztosítani az üdítőitalos palackok legalább 90%-ának begyűjtését.

Nyitókép: Ján Budaj környezetvédelmi miniszter is kipróbálta a visszaváltó automatát – TASR/AP-felvétel

Forrás: greenfo.hu