Szexuálisan felizgatja a remeterákokat az óceáni műanyaghulladék

  • 2021. augusztus 13.
  • Gyuri

Az angliai Hull Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy az éghajlatváltozás, a műanyaghulladékok és különböző molekulák együttesen milyen hatással vannak a tengeri fajokra – írja az egyetem honlapján publikált cikk nyomán az MTI.

A tanulmány szerint a Yorkshire partjaihoz közeli vizekben végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy az oleamid nevű adalékanyag hatására emelkedik a remeterákok légzésszáma, ami izgatottságot jelez. Ez az anyag bizonyos rovarfajoknál a szexuális viselkedés irányításában szerepet játszó feromonként ismert.

 

„A kutatásunk rámutatott, hogy az oleamid vonzza a remeterákokat” – mondta Paula Schirrmacher doktoranduszjelölt, a kutatócsoport tagja. A szakember szerint az oleamid rettentően hasonlít az olajsavra, amely az ízeltlábúak bomlásakor felszabaduló anyag. Dögevők lévén a remeterákok táplálékforrásnak nézhetik az oleamidot és hosszú utat tehetnek meg a zsákmány reményében, ám végül csak műanyagra bukkannak.

 

A szakemberek azt is vizsgálták, hogy a remeterákok miként észlelik a szagokat az elsavasodott óceánban, és megállapították, hogy a 2-fenil-etil-amin (PEA) nevű anyag vonzza őket. A PEA a ragadozók jelenlétére figyelmezteti az emlősöket és egyéb tengeri teremtményeket, és hatóereje felerősödhetett az elsavasodott óceánban.

 

Forrás: Dontwasteit.hu

Lead kép forrása: Pexels.hu