Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szelektív hulladékgyűjtés: sok helyen keveset

  • 2005. július 05.
  • humusz

WASTE00.JPGA Magyar Hírlap mai számában Szilágyi A. János arról ír, hogy kevesen gyûjtenek szelektíven hulladékot, és így nagyon kevés hasznosul belõle. Nagyon fontos a környezettudatosság növelése, hiszen világosan látszik, hogy sokáig nem folytathatja tovább senki a minél nagyobb profit érdekében mesterségesen gerjesztett fogyasztást, mivel óriási nyersanyag- és energiapazarlás és környezeti károkat okoz.


Az ÖkoPannon abban érdekelt, hogy

- tagjainak nem kelljen egy fillérrel sem többet költenie környezetvédelmi célokra, mint amennyit az előírások teljesítéséhez muszáj (idén a tagok által termelt hulladék 55,01 %-ának visszagyűjtése és hasznosítóknak átadása)

- csomagolási hulladékok csökkentésére alkalmas megoldások (pl. a 40-szer újratölthető  üveg) folyamatosan szoruljon ki a piacról, hiszen a "szelektív hulladékgyűjtés megoldja a hulladékproblémát".

Tapasztalatunk szerint a szelektív hulladékgyűjtés önmagában egyáltalán nem oldja meg ezt a bizonyos "hulladékproblémát", hanem még fogyasztási szokásaink káros irányba történő megváltoztatásával is járhat.

Ami jó eséllyel megoldhatná: hatékonyan hulladékcsökkentésre, újrahasználatra és anyagában történő újrahasznosításra kell ösztönözni mind a termelőt, kereskedőt és fogyasztót.

- Tömöri -

A cikk elérhető a kapcsolódó anyagrészben.