Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Székelyföldi körkép

  • 2007. október 24.
  • humusz
gyerek_120A Nemzeti Civil Alapprogramnak köszönhetjük, hogy a KukaBúvár mostani és következõ számaiban a szomszédos országok hulladékgazdálkodásával foglalkozhatunk. A bevezetõ után talán nem meglepõ, hogy elõször miért Erdélybe indultunk. Székelyföld Erdélyen belül is külön világ. A történelmi Marosszék, Udvarhelyszék, Csíkszék és Háromszék területén, a mai Maros megye kisebbik részén, Hargita és Kovászna megyében legalább 700 000 székely él egy tömbben. Gadó György Pál összeállítása

Itt nincsenek nyelvi gondjaink, Budapesttől 500-800 kilométer távolságban az számít kivételnek, ha valaki nem tud magyarul. Ha szükség van rá, bárki eligazít az utcán, de az utcanevek és útjelző táblák is magyar nyelvűek. Ugyanakkor a romániai hulladékgazdálkodással ismerkedünk, hiszen az Európai Unión belül Románia Központi Régiójának hulladékgazdálkodási stratégiája érvényes Hargita és Kovászna megyére is.

Több komposzt – Több virág!
szekely_jnos_400Nem egészen úgy utaztunk, mint egy „business trip”-hez illik, de utólag azt mondom: jó volt. Mikor Budapesten Szilágyi Lászlóval felszálltunk a vonatra, a Bukarestbe utazó német gördeszka csapat tagjai már zárórát tartottak. Végül nemcsak hogy beengedtek a fülkébe, de barátságosak is voltak. Négyen körülbelül 15 gördeszkát takarítottak el a fekvőhelyeinkről. Bepréselődtünk a helyünkre, és kicsit elbizonytalanodtunk, hogy kell-e mindig, minden áron a környezetvédelmi elveinkhez ragaszkodnunk. De aztán helyrerázódtak gondolataink. Igaz, hogy autóval jóval olcsóbb lett volna az út, de így kevesebb szén-dioxiddal terheltük a légkört, ráadásul Szili hitelesebben fel tudta idézni gyimesi néptáncos utazásait. Segesváron reggel már várt minket Serényi János tanár úr, a Halit Ökoklub elnöke, az alsósófalvi iskola igazgatója.

Nagyon frissek nem voltunk, kicsit kábán sétáltunk fel a segesvári óratoronyhoz, de aztán eszünkbe jutott, hogy most nem turisták vagyunk, és János gyorsan elfuvarozott minket a Sóvidékre. Parajdon minden a sóról szól, ahogy erre mondják, a sóhegy a környék lakosságának kenyere. A bányászat ma is komoly gazdasági tényező, de a turizmus egyre nagyobb szerepet kap. A legtöbb látogatót a felhagyott sóbánya termeiben kialakított asztmakezelő központ vonzza. A felszínen a Sóháta természetvédelmi terület igazi kuriózum. A sószorosban olyan sószakadékok, sósziklák, sódolinák találhatók, mint sehol máshol. Nem csoda, hogy a helyi pedagógusokból és diákokból alakult környezetvédelmi szervezet nevében is feltűnik a só: Halit Ökoklub. Parajd a hozzá tartozó 5 faluval együtt 7 ezer lakosú település, ahol néhány éve még nem volt szemétgyűjtés. A Halit Ökoklub a helyi tévében bemutatott elborzasztó képekkel hívta fel a figyelmet a helyzet tarthatatlanságára. Ma már a hulladékot rendszeresen gyűjtik és Székelyudvarhelyre szállítják. A halitosok fontos akciója volt a helyi komposztálás népszerűsítése. A településen – akár csak egész Hargita megyében – a hulladék szerves anyag tartalma meglepően magas, jóval meghaladja az 50 %-ot. Ha ennek nagy részét a házaknál komposztálják, akkor nem kell Udvarhelyre szállítani, a szennyezés lényegesen csökken.

plakat_400A Halit plakátjain egy még ennél is egyszerűbb összefüggésre hívta fel a parajdiak figyelmét: Több komposzt – Több virág. A Gyergyószentmiklós felé vezető úton közterületen is látni is a komposzttal feljavított talajra kiültetett virágokat, de Serényi tanár úrék szerint még bőven van lehetőség a házi komposztálás arányának növelésére.
Este vendéglátónkat elkísértük a presszóba. Kiderült, hogy munkamegbeszélésre megyünk. Egészen valószínűtlen társaság jött össze. Bukaresti asztrofizikusokból álló delegáció érkezett Parajdra, akik a só ragyogó szigetelő tulajdonságát kihasználandó részecskegyorsítót akarnak létrehozni a sóbányában. Egy gyorsbeszédű bukaresti kutatónő angolul hadart, előkerült egy rokonszenves debreceni tudós is, csak kapkodtuk a fejünket, és mondtuk, hogy nem mi vagyunk a legfontosabbak, akiket meg kell győzni a projekt nagyszerűségéről. Tényleg nem a két sör tette, inkább az esti fáradtság és a gyorsan váltakozó angol, román és magyar beszéd, hogy egy idő után köd ereszkedett a fejünkre, és azt mondtuk: Ha részecskegyorsító, hát legyen részecskegyorsító!
Másnap az alsósófalvi projektet biztosabban meg tudtuk ítélni. Főképpen uniós pénzből gyönyörűen felújították a régi iskolát. Ehhez persze szükség volt Serényi igazgató úrra, aki a munkálatok minden lépését keményen ellenőrizte. Biztosak lehetünk benne, hogy ebben az épületben a környezeti nevelés is komoly szerepet fog kapni.

Udvarhely, a vállalkozók városa
A 37 000 lakos 96 %-a magyar, és a látogatónak az az érzése, hogy nagyrészük üzletember. Az utcákon szépen rendbe tett boltok, mindenki mobiltelefonnal a fülén siet. Minket Ambrus László, az Agora Munkacsoport vezetője várt egy kellemesen lepusztult belső udvarból nyíló irodában. Hasonló jellegű irodája van a kassai Föld Barátainak és egy tucatnyi magyarországi szervezetnek. Fontos eredmény, hogy Laca főállásban a civil szervezet alkalmazottja. Elérhető, aktív – és ahogy cikkéből kiderül túl sok dolga van. Rokon lélek.
szekely_062_400

A város hulladéklerakója szinte a Küküllő partján van. Ahogy az a nagykönyvben meg van írva, egész biztos, hogy a csurgaléklé a folyóba kerül. Ezt a telepet nehéz lenne az Unióval elfogadtatni, a tervek szerint jövőre be is zárják. Európára csak egy e-hulladékok átvételére szolgáló fémbódé utal. Egyébként meg utószelektálás folyik, a városban lakó cigányok válogatják a szemétből a PET-palackot. Mint kiderül, legálisan szerződnek a hulladéklerakó üzemeltetőjével. Visszafelé elmegyünk a romák által lakott lakótelepi házak előtt. Rettenetes állapotok uralkodnak.

Az egész megyében az volt a benyomásunk, hogy a romákat még kevésbé sikerült integrálni a társadalomba, mint Magyarországon. Egyelőre nehéz elképzelni, hogy honnan lesz pénz, erő, akarat, a növekvő roma népesség oktatására, munkához segítésére. Mint régi udvarhelyi madarász ismerősünktől megtudjuk, a társadalom kitaszítottjai saját életüket is nehezítik, de más is kihasználja érdekérvényesítő képességük hiányát. Az egyik vállalkozó elkezdett öntödei hulladékot lerakni a város peremén. Legelőször a cigánytelep környékén. Feljelentették, de kapcsolatainak köszönhetően baj nélkül megúszta a vizsgálatot. Azóta a város körül egyre újabb helyeken jelennek meg az öntödei hulladékok. „A rendőrség meg se parittyázza” - mondta székely barátunk.

szekely_091_400 

Szász Jenőről, a város polgármesteréről a magyar híradásokban is sokat hallunk. Karakteres politizálását Magyarországon a többség pártszimpátiájának megfelelően ítéli meg. Hulladékügyben sem alkalmazkodik az RMDSZ-es többséghez. Ezt mi Magyarországról nem tudjuk reálisan megítélni, de azt hallottuk, hogy ha a polgármester jobb kapcsolatban lenne a megyei vezetéssel, akkor már egy Dán Környezetvédelmi Minisztérium által finanszírozott projektből új, korszerű lerakójuk lehetne. Miután az ISPA-projekttel sem sikerült elfogadtatni, hogy Hargita és Kovászna-megye közös regionális hulladéktározója Udvarhelyen legyen, most magántőkéből, a magyarországon is ismert AVE beruházásában épül az új hulladéklerakó a Cekend-tetőn. A civilek a közeli nárciszos rétet féltik.
A szelektív gyűjtés még nem nagyon megy. Egy szegényes kis bekerített udvart láttunk, egyetlen PET-konténerrel. Egy hulladékátvevőt is felkerestünk. Éppen égett valami, hatalmas fekete füstfelleg gomolygott. Amikor Laca megkérdezte, mi ég, a tulaj nem nagyon izgatta magát, hátraszólt a válla fölött, hogy oltsátok el. És már indult is egy pasi egy vödör vízzel.

szekely_103_400 

Zetelakán felkerestük Nagy László vállalkozását, aki fűrészporból brikettet és pelletet (fél centiméter átmérőjú, néhány centiméter hosszú rudacskákat) présel. Elképesztő energiával jön, megy, telefonál, szervez. Azt mondja, 5 tonna faipari hulladék képződik óránként(!) a térségben, bőven lehet tehát még beruházni. Hatalmas készleteket vásárolt, de egyelőre tárolja a zetalaki szeméttelepen. Nagyon nagy dolog, ha a fűrészpor a patakpartok helyett a kazánokba kerül. Egyetlen aggodalmunk, hogy ma még kicsi a helyi piac, a termék jelentős részét külföldre szállítják, ami tudjuk, hogy micsoda szennyezéssel jár. Nagyon reméljük, hogy győz az ésszerűség, és Udvarhelyszék hamarosan vevő lesz a hulladékból készült fűtőanyagra.
Zetelakán Dimén Levente földrajztanárral ebédelhettünk, aki az Agora Egyesület önkéntes munkatársa. Idén a Föld Napján nagy munkát végeztek, az „Együtt a Küküllőért” program keretében 5-600 önkéntes, főleg diákok szedték a szemetet a Nagy-Küküllő partján.

szekely_133_400 

A sok szeméttelep után különösen nagyra értékeltük, hogy Laca felvitt minket a székelyek szent hegyére, a Hargitára. A legmagasabb csúcs, az 1801 méteres Madarasi-Hargita környékén szellőztethettük a fejünket. És persze találkozhattunk a régi dilemmával. Törvényszerű-e, hogy a turizmust egészen addig fejlesztik, míg eltűnnek azok az értékek, ami miatt az adott hely híressé vált? A Madarasi-Hargita még talán tíz éve is a magányra vagy legfeljebb csendes társaságra vágyó bakancsosok kedvenc helye volt, most a menedékházban és környékén megindultak a SAPARD fejlesztések. Egyre több túlméretezettnek látszó szálláshely épül. Reméljük, a helybelieknek lesz bölcsességük a terjeszkedés korlátozására.

Csíkszereda, a Sapientia és a Zöld Székelyek
Belátom, hogy egyelőre elfogultság Csíkszeredával kapcsolatban az egyetemet és a fiatalok környezetvédelmi egyesületét kiemelni, de bízom benne, hogy egyre nagyobb szerepük lesz a város életében. A Zöld Székelyföld Egyesületről már honlapjuk és a magyarországi zöld szervezetek országos találkozóján való részvételük alapján is tudtuk, hogy nagyon fiatal és nagyon lelkes csapat.

csonta_400Elnökük, Csonta László hangulatos padlásszobájában az egyesület tagjaival arról beszélgettünk, hogy mit lehetne tenni Csíkszereda zöldítéséért. Vannak jó jelek. A városban már épült néhány kerékpárút, próbálkoznak a szelektív gyűjtés bevezetésével, és főképp – itt van ez a fiatal csapat, akik aktívan foglalkoznak többek között a hulladékmegelőzés és tudatos vásárlás kérdéseivel is.
Mostanában ők is sok időt szánnak a város északi határán lévő csíktaplocai „Gödör”, az egykori kavicsbányában működő régi szeméttelep kérdésére. Alkalmas-e a helyszín arra, hogy itt építsék fel a regionális hulladéktározót? Megoszlanak a vélemények. Zólya László András geológus mérnök, a Pro Geologia Egyesület elnöke és Makfalvi Zoltán hidrológus szerint: „a hulladéklerakót a Középcsíki-medence legfontosabb vízbázisa felett, annak beszivárgási és táplálási övezetében tervezték elhelyezni. Ez az édesvíztelep jelenleg a város vízellátásához járul hozzá az Olt bal partján fúrt kutak révén. Ennek a víztartaléknak a tisztaságát megvédeni mindenki kötelessége!” (ld. még erről Bíró József és Szilágyi László írását).

A Zöld Székelyföld Egyesület szemléletformáló programmal szeretné meggyőzni a csíkszeredaikat a hulladékmegelőzés és a környezettudatos vásárlás jelentőségéről. Nem csak szurkolunk nekik, szinte biztos, hogy segíteni fogjuk munkájukat. Közben folytatjuk határon túli hulladékos barangolásunkat.

A KukaBúvár következő száma Kárpátaljáról tudósít.