Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Környezettudatos nevelési módszertan képzés

  • 2010. május 14.
  • Géczy Anna
A TÁR-S Egyesület bemutató foglalkozást és tréninget tart 2010. május 21-22-én Pápán, a Jókai Mór Művelődési Központban.

A TÁR-S Közművelődési és Környezeti Nevelési Egyesület támogatást nyert el a Norvég Civil Támogatási Alap és az Ökotárs Alapítvány pályázatán.

A támogatott projekt címe: KÖRNYEZETI TÁRSAS - Környezettudatos nevelési módszertan élménypedagógiával.

A TÁR-S Egyesület szakemberei több mint egy évtizede kezdték el kialakítani azt az új tanulási formát, mely a komplex művészetpedagógia eszközeivel növeli az iskolai oktatás hatékonyságát az informális nevelés-oktatás területén. A komplex játszóházak (környezeti nevelési és történeti tematikák) az élményközpontú, cselekvő részvételen alapuló, játékos megközelítést és fejlesztést szolgálják. A pályázat keretében lehetőségünk nyílt e módszertan bemutatására és népszerűsítésére különböző szakemberek számára. A módszertant bemutató programunk kétszer két napos, két vidéki helyszínen, májusban Pápán és szeptemberben Szegeden, ahol minden érdeklődőt szeretettel várunk.ű

Akiknek ajánljuk: pedagógusok, környezeti nevelők, művelődésszervezők, civil szervezetben tevékenykedők.

Miért érdemes részt vennie a programon?

Társként csatlakozhat hozzánk. A módszer elsajátítása a későbbiekben hozzájárulhat a saját településükön, közvetlen mikro-környezetükben való munkalehetőség megteremtéséhez civil kezdeményezésként. Pedagógusok számára új módszertannal gazdagítható a tanítás. A program felépítése: A nap első felében bemutató foglakozást tartunk a környezeti neveléshez kapcsolódó Hulladékos játszóházzal, melyet a Hulladék Munkaszövetség munkatársaival közösen dolgoztunk ki. A bemutató foglalkozás után közvetlenül, egy mini konferencia és kerekasztal beszélgetés keretében beszélgetésre hívjuk a résztvevőket, ahol az informális nevelés-oktatás tendenciáiról, az élménypedagógiáról, művészeti s környezeti nevelésről kezdeményezünk eszmecserét. Másnap sajátélményű tréningen vehetnek részt a jelentkezők, ahol betekintést nyerhetnek és kipróbálhatják a különböző pedagógiai módszerek komplex alkalmazását (élménypedagógia, drámapedagógia, környezeti nevelés, játékvezetés, csoportmunka, személyiségfejlesztés, és társas nevelés). Valamint áttekintést kapnak a fenntartható fejlődés civil és pedagógiai vonatkozásairól.

A program tematikája:

1.nap: Bemutató foglalkozás: Hulladékos játszóház. Mini konferencia és kerekasztal beszélgetés: az élmény-, és drámapedagógia módszertana és helye a formális és nonformális környezeti nevelésben.

2.nap: Sajátélményű tréning. Előadások a KÖRNYEZETI TÁRSAS - Környezettudatos nevelési módszertanról és annak széleskörű környezeti és társadalmi vonatkozásairól.

A bemutató foglalkozás és tréning időpontja:

Pápán 2010. május 21. péntek és 22. szombat, Jókai Mór Művelődési Központ Szegeden 2010. szeptember, pontosítás a későbbiekben.

A tréningen való részvétel feltétele 5000 Ft részvételi díj befizetése és együttműködési megállapodás kötése.

További részleteket a jelentkezőknek megküldjük.

Jelentkezés:

Országos: Pilinger Zsuzsa, [email protected],  06-70-328-8053

Pápai kistérségből: Sós Mária, [email protected], 06-30-282-8961

Szeged környékéről: Papp Szilvia, [email protected], 06-30-757-0788

 

A komplex játszóházakról további információ:

www.marczi.hu www.legendaegyesulet.hu www.babegyesulet.hu

 

A program táeea  grantsmogatói:

Okotars

Norway Grants