Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Papírból virágcserép

  • 2010. január 22.
  • beus

Hulladékpapírból környezetkímélő virágtartó edény gyártására üzemet létesít a Sragner & Sragner Kft. a Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyben.

 

A fejlesztésre eddig 50 millió forintot költöttek, a beruházási összeghez innovációs forrásból 15 millió forint támogatást nyertek - mondta a tulajdonos Sragner László az MTI érdeklődésére.

A műszakonként 100 ezer virágcserép gyártására képes üzem termékeinek értékesítését biztatónak tartja a vállalkozó a hazai és a külföldi piacon egyaránt. A biotermék helyettesíthetné a műanyag "cserepeket", amelyeket Magyarországon évente milliószámra dobnak a szemétbe, jelentősen terhelve a környezetet.

Sragner László stratégiai üzletágnak tartja a bio-, illetve ökogazdálkodásnak ezt az ágát, a gyártáshoz szükséges új technológiák kimunkálására ezért is lépett szövetségre a Nyugat-magyarországi Egyetem papíripar tanszékével. A Kertészeti Egyetemmel pedig az új termék piaci kipróbálásában működik közre. A februárban induló próbagyártás során készülő termékeket kipróbálásra termesztőkhöz helyezik ki.

A bérelt telephelyen rövidesen induló üzem olyan virág-, és növénytartó edényeket állít elő hulladékpapír pépesítésével, illetve vákuumtechnológiával, amelyek hulladékként teljes egészében lebomlanak, így nem szennyezik a környezetet, vagy a növénnyel együtt kiültetik, s a "papírcserép" ott helyben bomlik le.

A terméket áruházláncokban értékesítenék, az export iránya a tervek szerint Nyugat-Európa lesz, ahol a termék ára versenyképes - hangoztatta a vállalkozó. A továbblépésen is gondolkodnak: útépítéseknél rézsűk megkötésére használható termékekkel bővítenék a termékskálát. Ezekben a speciális elemekben a fűmag is benne lenne.

Az újdonságszámba menő technológiai ötletet pályázati forrással valósítanák meg. A Sragner & Sragner Kft. több lábon álló családi vállalkozás, fő profilja az irodaszék gyártás. Tavalyi 300 millió forintos forgalma mellett minimális nyereséget ért el. Az idei évben 500 millió forintos árbevétellel számol a társaság.

 

Forrás: ProfitLine