Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Questing - Kincskeresés meghonosítása Magyarországon - képzés

  • 2010. március 19.
  • beus

Az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány egy újfajta környezeti nevelési módszer elterjesztésén dolgozik. A módszer lényege, hogy a lakóhelyünk rejtett természeti és kulturális értékeit felfedezve, ahhoz egy kalandos "kincskeresés" során minél több felfedezőt elvezessünk, úgy hogy ők is részesei legyenek a felfedezésnek. Az alapítvány most képzést tart a módszerről pedagógusok, környezeti nevelők számára.

 

A képzés időpontja: 2010.április 16-18. (pénteken 14 órakor kezdődik és vasárnap 14 órakor zárul)

Helyszín: Gömörszőlős (Borsod- Abaúj- Zemplén megye), Ökológiai Intézet Oktatóközpont, 3728 Gömörszőlős Kassai u.37-39. Szervező: Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány. Szállás, étkezés: szervezők által biztosítva (max.: 20 fő) ), Oktatóközpont Utazás: egyénileg. Szükséges felszerelés: terepi ruházat és felszerelés, hálózsák. Részvételi feltétel: Kizárólag olyan jelentkezőket várunk, akik végig részt tudnak venni a képzésen! Szakmai képzettség előnyt jelent (pedagógus, természetvédelmi, művelődésszervező képzettség). Regisztráció jelentkezések sorrendjében történik. Támogató: EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus

 

Háttér:

A Questing nevezetű kincskereső környezeti nevelési módszer lényege, hogy a lakóhelyünk rejtett természeti és kulturális értékeit felfedezve, ahhoz egy kalandos "kincskeresés" során minél több felfedezőt elvezessünk, úgy hogy ők is részesei legyenek a felfedezésnek. Az USA-ban már több ezer ilyen kincskereső útvonalat "építettek ki" melyeket naponta keresnek fel diákcsoportok és családok is.

A módszer rendkívül természetbarát, ahhoz gyakorlatilag semmilyen eszköz nem szükséges, a hagyományos turista felszerelésen kívül. Ez egy kreatív és inspiratív módszer, melyet a környezeti nevelésen túl akár a helytörténet, földrajz tanulmányokhoz is nagyszerűen illeszthetnek pedagógusok és a szabadidő hasznos eltöltésére vállalkozó szülők, családok, vagy éppen baráti társaságok. A település és környékét alapos megfigyeléseken keresztül nagyon izgalmas és élvezetes módon mutatja be a résztvevőknek.

A módszer két kitalálójával és fejlesztőjével Delia Clarkkal és Steven Glazerrel sikerült jó barátságot kialakítanunk. Tőlük kaptuk meg a módszerüket bemutató könyvet és annak lefordításának és kiadásának jogát is. (A könyv megrendelhető Fűzfa Zoltánnál a [email protected] e-mail címen). Az itt tanultak alapján szeretnénk, ha mindenki hazamenvén legalább egy kincskereső ösvényt kialakítana saját települése környékén. Ezek képeivel, térképeivel kiegészítve szeretnénk egy honlapon megjelentetni az anyagot és elterjeszteni azt a hazai környezeti nevelésben.

 

Támogatta Izland, Lichtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.

 

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

F. Nagy Zsuzsanna és Fűzfa Zoltán

 

Jelentkezési lap

Név:

Szervezet, intézmény:

Cím:

Telefon:

E-mail:

 

A jelentkezőknek visszajelzést és részletes programot küldünk. A jelentkezéseket a következő címre várjuk 2010. április 6-ig:

 

Bodnár Katalin

E-mail: [email protected]

Tel.:46/505-768

Fax: 46/505-077