Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A papír is Kínában landol

  • 2005. november 03.
  • humusz

foldkorul.jpg"Brit cégek ezer tonnás mennyiségekben küldik a hulladék papírt Kínába, mert ott olyan nagy a kereslet iránta. Egyik brit cég közlése szerint heti 50 tonna selejt papírpelenkát küldenek Kínába, ennek tonnánkénti értéke 200 angol font."

Angliától Kínáig hosszú az út... Vajon mekkora környezetterhelést jelent a hulladék szállítása? És vajon meddig fogja még a Nyugati félteke a helyi feldolgozás támogatása, kiépítése helyett az egyszerûbb - de környezeti szempontból rosszabb - megoldást választani: MEGSZABADULNI a szeméttõl? (Lásd még "Használt PC-k áradatával küzdenek a szegény országok")

"A manchesteri Elsa Waste Paper nevű cég (42 évvel ezelőtt a városi szemét összeszedésére létrejött családi vállalkozás) hetente ezer tonna papírhulladékot indít útnak Kínába. A 25 főt foglalkoztató vállalat már halálán volt, amikor három évvel ezelőtt felfedezték a kínai piaci lehetőségeket. Ma kínai exportjuk jelenti az évi 3,8 millió font összegű bevétel 80 százalékát.

A brit hulladékpapír-export Kínába tavaly 1,7 millió tonna volt, ezt tonnánkénti 60 font átlagáron értékesítették. Nagy-Britannia ezzel az első számú hulladékpapír-exportőrré vált Európában. A nagy ázsiai országban az elmúlt években mintegy húsz papírt recikláló üzemet építettek, de a hulladékgyűjtés infrastruktúrája eközben nem épült ki, a feldolgozók igényeit messze nem tudják helyben kielégíteni. Szakértők szerint kell még Kínának 10-15 év, hogy ezt is megcsinálja, addig a kis hulladékos vállalkozások bőven kereskedhetnek a kínai piacon."



Forrás: greenfo