Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ötvös Zoli, a fenyőfauna és a zöldek

  • 2007. január 10.
  • humusz
Ötvös Zoltán a Népszabadság tudományos témákkal és környezetvédelemmel foglalkozó újságírója. Környezetvédõ barátaimtól már egy ideje hallom, hogy valami baja lehet a zöldekkel, néhány éve cikkeiben, ha teheti „odapörköl" a környezetvédõknek. Aki naponta kap lehetõséget erre, megteheti, hogy a civil környezetvédõkkel szembeni ellenszenvét terjeszti, de biztos-e, hogy ezzel a közjót szolgálja? Gadó György Pál írása

Ötvös Zoltán a Népszabadság tudományos témákkal és környezetvédelemmel foglalkozó újságírója. Környezetvédő barátaimtól már egy ideje hallom, hogy valami baja lehet a zöldekkel, néhány éve cikkeiben, ha teheti „odapörköl" a környezetvédőknek. Nekem eddig semmi gondom nem volt vele. A karácsony előtti, meglehetősen zsúfolt héten Zoli felhívott és a karácsonyfaállítás szokásáról, továbbá a visszaváltható fenyőfákról kérdezett. Örültem a közvetlen hangnak, úgy éreztem, hogy 5-6 perc alatt sikerült elmagyaráznom a kérdéssel kapcsolatban a Hulladék Munkaszövetség álláspontját, ráadásul mint erdőmérnök és természetvédelmi szakmérnök néhány új szempontot is mondhattam neki. Aztán folytatódott az év végi nyüzsgés, csak az ünnep után hallottam, hogy december 21-én megjelent Ötvös Karácsony kevesebb bérfenyővel című cikke (www.nol.hu/cikk/428992). Így kezdődik:

"A zöldszervezetek idén már nem foglalkoznak fenyők karácsonyi bérletével" - tájékoztatta lapunkat Gadó György, a Hulladék Munkaszövetség munkatársa. A meglepő lépés háttere: nem akarják tájidegen fákkal terhelni a faunát.

Hogy micsoda? Ezt nem hiszem el! A Népszabadság tudományos újságírója összekeveri a flórát és a faunát? A fauna - egyszerűen fogalmazva - egy adott területen élő állatfajok összessége. Valószínűleg a flóráról, vagyis a növényfajokról akart írni. De miért ad az én számba ekkora marhaságot? Aztán olvasom tovább a cikket. Tényleg nyomokban felismerhető, hogy ezekről a kérdésekről beszéltünk, de vagy intellektuálisan nem nőtt fel a feladathoz vagy szándékosan szórta el a szövegben zavarkeltő megjegyzéseit. Az egész telefonbeszélgetés úgy hangzott, mint valami baráti érdeklődés, szó sem volt arról, hogy mikor és mi jelenik meg ebből, de lehetett volna annyi eszem, hogy ragaszkodom a szöveg előzetes ellenőrzéséhez.

A Népszabadság december 30-án megjelent szilveszteri mellékletében már a könnyed kikapcsolódást kerestem, de megint beleütköztem Ötvös Zoliba. Brutális támadás a nünükék ellen című cikke nem igazán vicces, de ez az idei szilveszteri mellékletben másoknak sem nagyon sikerült. Nem ez a legnagyobb baj. A Lihegő Munkacsoport és a Vénegylet jópofa kis poén, körülbelül olyan jól sikerült szóvicc, mintha Göthös Zoltánról írnék. (Hehe! Tetszik Zoli?) A cikkből sokkal több nem derül ki, mint hogy Ötvös Zoltán nem csípi a zöldeket. A kérdés csak az, hogy miért kell ezt ilyen művészi színvonalon közhírré tenni. Aki naponta kap lehetőséget erre, megteheti, hogy a civil környezetvédőkkel szembeni ellenszenvét terjeszti, de biztos-e, hogy ezzel a közjót szolgálja? Szerintem a Zöld oldal újságírójának ahelyett hogy beállna a környezetvédőket (igazságtalanul) közellenségnek tartók kórusába, sokkal többet kellene például arról írnia, hogy az általa tréfásan Enervált Klubnak nevezett Energia Klub nemcsak az atomenergia kritikusa, de rengeteget tesz a megújuló energiák terjesztéséért. Mindannyiunk érdekében. És az utolsó mondat szinte valamennyi zöld szervezetre igaz.

Kedves Zoli! Telefonon kérlek ne keress! E-mailen továbbra is várom kérdéseidet. Hálás vagyok, ha a lapotokban fontos kérdésekről interjú jelenhet meg velem. Csak előtte kijavítanám, jó?

Gadó György Pál

[email protected]