Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ölre mennek a cégek az e-hulladékért

  • 2006. szeptember 17.
  • humusz
Az elektronikus hulladékok feldolgozására vállalkozó üzemek összkapacitása lassan meghaladja a beszerezhetõ hulladékok mennyiségét, emiatt a cégek ölre mennek majd a leselejtezett tévékért, hûtõgépekért - írja a Magyar Hírlap.

Évi ötezer tonna leselejtezett háztartási eszköz feldolgozását tervezi az az e-hulladék hasznosító üzem, amelyiknek az alapkövét pénteken rakták le Bátonyterenyén. A beruházó Elektro- Recycling Group Kft. az első ütemben 1,2 milliárd forintot szán a létesítmény felépítésére, ahol öt gépsoron dolgozzák fel a beérkezett kiselejtezett berendezéseket. A vállalkozás a kiselejtezett hulladék beszerzésére saját begyűjtőhálózatot szervez- mondta a lapnak Pánczél Ferenc a cég ügyvezető igazgatója. A beszerzési források mielőbbi lekötése azért létkérdés, mert az elmúlt hónapokban több hasonló beruházás is indult. Jobbágyiban egy, a leselejtezett hűtőberendezések feldolgozására szolgáló üzem épül, miközben a Remondis Electrorecycling Kft. Budaörsön, az E-Elektra Zrt. pedig Dunaújvárosban indított beruházást.

A feldolgozóüzemeknek a legnagyobb gondot a gazdaságos működéshez szükséges hulladékmennyiség beszerzése jelentheti. Emiatt a következő években rendkívül élessé válhat a fellelhető e-hulladékért folyó verseny a létesítmények között - mondta Tihanyi Ervin. A legnagyobb, már piacon lévő cégek között számon tartott Inter-Metal csoport e-hulladékos üzletágának vezetője szerint a verseny erősödése a feldolgozást finanszírozó forgalmazóknak, s közvetve az ő termékeiket vásárló fogyasztóknak kedvező lehet. Ezzel szemben kisebb cégek sora szorulhat ki az e-hulladékok hasznosításából, közte a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató kis kézi bontók egy része is - olvasható az újság összeállításában.