Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nyári akción a fogyasztóvédők

  • 2006. június 26.
  • humusz
Megkezdték a nyári ellenõrzéseket a fogyasztóvédelmi felügyelõségek. Vas megyében lassan javul a helyzet. A fogyasztóvédelmi egyesület pedig feketelistát készít azokról az üzletekrõl, amelyek notórius szabálysértõknek számítanak.
Júniusban már volt egy kétnapos, átfogó akciószerű ellenőrzés Vasban. A vizsgálatok során 70 százalékos volt a kifogásolási arány, ami alig 1-2 százalékos javulás a korábbi évekhez képest – mondta kérdésünkre Hódi Péter, a Vas megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség igazgatója.

„A vendéglátóüzleteknél elsősorban árfeltüntetési hiányosságokkal találkoztunk, de jellemző, hogy nem vezetik a fagylaltforgalmi naplót. A ruházati boltokban általában nem tartják a helyszínen a beszerzési bizonylatokat, amelyekkel a tulajdonos igazolni tudja az áru eredetét. A szálláshelyeknél pedig az is előfordul, hogy nem felel meg annak a kategóriának, amelybe korábban besorolták” – fejtette ki a szakember.

Hódi Péter hozzátette: a kétnapos ellenőrzés ideje alatt 82 üzletet vizsgáltak meg, és mintegy 3 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki.

Közben a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége bejelentette, hogy feketelistát készít azokról az üzletekről, amelyeket a hatóság elmarasztalt, de a tulajdonosok a hibákat nem javították ki. A listát a szervezet honlapján teszik közzé, a jelenleginél áttekinthetőbb formában. A civilek abban bíznak, hogy a nagyobb nyilvánosság hatására a kereskedők pótolják a hiányosságokat.

Kránitz Balázs
Magyar Rádió Online