Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nyaralás zöldben, zölden: ez a Katica Tanya

  • 2022. augusztus 08.
  • Peti
Hirdetés

A családi nyaralás megtervezése sosem egyszerű feladat. Különösen nehéz akkor, ha a környezettudatosság is a szempontjaink között szerepel a tökéletes kikapcsolódást nyújtó helyszín megtalálásakor. Létezhet olyan hely, ahol kisebb ökológiai lábnyomot hagyunk magunk után, mintha otthon maradtunk volna?

Akik a hétköznapokban is törekszenek arra, hogy kis(ebb) ökológiai lábnyommal éljenek, azok számára nem elég, ha a szálláshely szelektíven gyűjti a hulladékot. Ez ma már az alapvető szolgáltatások közé tartozik. Egyre több helyen látni a háztetőkön napelemeket, amivel a vendégház, panzió elektromos áram ellátásnak egy részét fedezik. A nagyobb szállodáknál pedig már elektromos töltőállomást is találhatunk a parkolókban.

Ugyanakkor még mindig hiányzik a komplex szemlélet, az, hogy a működés minden területére kiterjedjen a fenntarthatóság. A hulladékkezelésre, az áram- és melegvíz ellátásra, a közlekedésre, az ivóvízellátásra, a takarításra, az étkezésre – nem beszélve a programkínálatról!

 

Üdítő kivétel az idén 18 éves Katica Tanya, amely a Zselic szívében található Patca községben várja a családokat. Aki ide ellátogat, biztosan nem fog unatkozni! Annyi élmény várja a kicsiket és szüleiket, hogy még egy heti itt tartózkodásba is szűkösen fér bele mind a 100 attrakció kipróbálása.

A Katica Tanya egy családi vállalkozás, épp ezért értenek olyan jól minden generáció nyelvén. Pontosan tudják, hogy nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is szeretnek játszani, gokartozni, állatokat simogatni vagy akár agyagozni.

 

 

 

 A tulajdonosok vallják, hogy „a Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól vettük kölcsön”. Ez a gondolat inspirálta őket az öko-tudatos élményközpont megálmodásakor, és azóta is meghatározza a működést és a fejlesztés irányait is. Kizárólag olyan szolgáltatásokba invesztálnak, amelyek nem fogyasztanak energiát, vagy ha mégis, akkor azt saját maguk állítják elő megújuló forrásból. Ezért gázt nem használnak, 100 százalékban megújuló forrásból biztosítják hő- és elektromos energia igényüket. A 138,6 kW összteljesítményű Napelem farmjukkal az Élményközpont elektromos áram fogyasztásának 100 százalékát képesek fedezi. Legújabb fejlesztésükhöz, a 420 méteres elektromos gokart pályához szükséges energiát szintén napelemek biztosítják.

 

A melegvizet a konyhának és a vizes blokkoknak 3 db napkollektor panel adja. A nap mellett a szél energiáját is hasznosítják: egy 300 W teljesítményű szélerőmű biztosítja a világítást a „Fenntartható Földgolyónkért” házukban. Ebben az épületben egy kiállítást tekinthetnek meg a látogatók, ahol 14 tablón keresztül, közérthető módon ismerhetik meg a fenntartható fejlődés és az ökológiai lábnyom fogalmát, mindent megtudhatnak a megújuló energiaforrásokról, és arról is, hogy Mi magunk mit tehetünk a környezetünk védelméért.

 

Az épületekben mozgásérzékelős LED-lámpák vannak, hogy tényleg csak addig fogyasszanak energiát, ameddig szükség van a fényre. 

Az Élményközpontban keletkező szennyvizet gyökérmezős szennyvízkezelővel tisztítják – vegyszer és energia felhasználása nélkül. Azzal, hogy saját maguk kezelik a szennyvizet, nem kell a 22 km-re lévő vegyi úton működő szennyvízkezelőbe szállítani. Így jelentősen csökkentik a vegyszer használatot,  valamint a károsanyag-kibocsátást.

 

Az esővizet víztárolókban gyűjtik, hogy később mosásra, takarításra használják fel.

 

Mindezek után már meg sem  lepődhetünk azon, hogy a konyhában keletkező konyhai- valamint a kerti zöldhulladékot komposztálják.

Idén a 18. születésnapját ünnepli a Katica Tanya, melynek örömére a tulajdonosok egy rendhagyó családi nappal kedveskednek a családoknak, 2022. szeptember 10-én. Részletek az alábbi linken.

 

Az viszont szokatlan és épp ezért izgalmas megoldás, hogy a vendégek a belépő 10 százalékát hulladékkal fizethetik meg, és - népszerűsítve a “hulladék nem szemét” koncepciót - még jutalompontokat is kapnak a rossz elemekért, világítótestekért. A PET palackos üdítőket pedig száműzték a kínálatból.

 

És talán ez az alapítók legfőbb érdeme, hiszen egy olyan páratlan élményközpontot hoztak létre, ahol a látogatók nemcsak aktívan kikapcsolódhatnak, hanem játékos formában, szinte észrevétlenül sajátíthatnak el olyan új szokásokat, amelyekkel saját hétköznapjaikat is környezettudatosabbá formálhatják.

 

 

A Katica Tanyát egyébként nemcsak a családok, hanem már a cégek is felfedezték maguknak, hiszen a fenntarthatóság a vállalati szektor számára is egyre fontosabb és ma már a csapatépítő napok is egyre inkább ezzel a fókusszal kerülnek megrendezésre. Az ő számukra is ideális helyszín az 1000 fő befogadására képes Rendezvénypajta.

 

forrás: Zöldunió

képek forrása: Katica Tanya

Hirdetés (X)