Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem akarnak hulladékégetőt a szentgotthárdiak

  • 2006. május 31.
  • humusz
Hulladékégetõt akarnak építeni osztrák befektetõk a Vas megyei Szentgotthárdnál - legalább is egy osztrák internetes oldal információi szerint. A telepet a város közelébe, a határtól alig száz méterre tervezik, és állítólag a már kiválogatott hulladékok maradékával illetve szennyvíz-iszappal mûködtetnék. A helyiek attól félnek, hogy a szemét és iszap elviselhetetlen bûzzel jár majd.
A tervről eddig csak szűk szakmai körben számoltak be, Magyarországon eddig senkit sem értesítettek róla. Szengtgotthárd egyékbént a hasonló üzemektől már régóta szenved: az osztrák bőrgyárak miatt habzik itt a Rába, a folyóba torkolló Lapincsba pedig egy szintén osztrák geotermikus erőmű enged magas sótartalmú vizet. Egy biomassza erőmű és cellulózgyár összes szennyeződése is a városban köt ki, mert a szél szinte mindig Ausztria felől fúj. Ezek után mindenkit elriasztana a városból egy olyan építmény, amelynek 30-40 méteres kéményei vannak, és a hulladék hulladékát égetik benne.

Az osztrákok a hulladékégetőt egy olyan helyre tervezik, amelyet a hármashatárig érő magyarországi, szlovéniai és ausztriai nemzeti parkok határolnak, szigorúan természetvédelmi területről van szó.

Szentgotthárdon egyébként több száz millió forintból most építik a város új termálfürdőjét. A helyiek szerint egyetlen vendég sem érkezik majd, ha a környéket ellepi az égetőmű nyersanyagaként szolgáló szemét és szennyvíz iszap bűze. Utóbbiakból egyébként 200 ezer tonnát használnak fel évente a becslések szerint - tudta meg a Független Hírügynökség zalai tudósítója.

forrás: www.uno.hu