Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A nagy parlamenti mocsok

  • 2007. január 04.
  • humusz
Így megy ez 1990 óta" Nagy Szilvia riportja a hirszerzo.hu-n

Szotyolahéj, használt rágógumi, üres üveg, mûanyag pohár, banánhéj, papírszemét, almacsutka, csokipapír, narancshéj, gumióvszer - mindez nem egy lelátó a focimeccs végén, hanem a parlamenti ülésterem szavazás után. Az ülések után a szemetet eltakarító terembiztosi szolgálat alkalmanként 10-20 zsák (!) szemetet ganajoz össze képviselõink után.


Egy héten átalában egyszer van ekkora felfordulás: hétfőnként, amikor a szavazások miatt több órán keresztül kell bent ülniük a képviselőknek. Ilyenkor legalább háromóránként szünetet rendelnek el, de a jelek szerint az egyébként nagykorú képviselők nem kis része ennyi ideig sem bírja ki evés-ivás nélkül. Emlékezetes: volt már rá példa, hogy ásványvíz ömlött a szavazógépre, megbénítva egy időre a parlament munkáját.

 

Azt egyébként nem tiltja a házszabály, hogy a képviselők egyenek és igyanak az ülésteremben, mint ahogy azt sem, hogy maguk alá dobálják a szemetet. Ezért az ülésvezető ha látja is, mi történik a padsorban, nem tehet semmit.

 

Az Országgyűlés egyik név nélkül nyilatkozó tisztségviselője a Hírszerzőnek azt mondta: volt már rá példa, hogy rászóltak az ülésteremben evő képviselőre, de "neki állt feljebb", úgyhogy ennyiben maradt a dolog, mert ez azért "mégsem óvoda", hanem a "magyar parlament". Ami azonban nem mindig látszik.

 

Szemétség

 

Törvény szabályozza viszont, hogy dohányozni csak az ülésteremtől mintegy egy percnyi távolságra lévő kijelölt helyen szabad, de néhány képviselő – főleg a kormánypárti oldalon – azóta is a folyosón dohányzik. Miután erről néhány éve rejtett kamerás képek készültek, a képviselők nyomására kitiltották a tévéstábokat az ülésteremre néző páholyokból és az ülésterem melletti folyosókról.

 

Országunk nagyjainak többsége egyébként arra sem képes, hogy a parlament mindkét nagy kijáratánál elhelyezett ruhatáraiban hagyja a kabátját: egymásra tornyozzák a bejáratok melletti elválasztó falakon. A Ház vezetése kénytelen volt néhány helyre fogasokat tenni. De térjünk vissza a szemétre.

 

A képre kattintva tekintse meg, mit művelnek képviselőink a törvényhozás épületében (fotók: Járdány Bence)

 

Hihetetlen, de igaz Hihetetlen, de igaz

 

Az ülésnap végén a terembiztosok szedik össze a szemetet, melynek nagyrésze papír, újságok, parlamenti előterjesztések, a maradék pedig "háztartási hulladék". Képeink múlt hét hétfőn, az idei utolsó előtti ülésnap után készültek. Akkor összesen 11 órán át tartott az ülés, és majdnem hat órán keresztül voltak szavazások. A szolgálatban lévő nyolc terembiztos háromnegyed óra alatt 16 zsák (!) szemetet szedett össze. Amikor nincsenek szavazások, "csak" öt-tíz zsák telik meg.

 

A padsorokban a gyakran összetépett papírszemét mellett rengeteg üres üveget, papírpoharat, üdítős dobozt, péksüteményes zacskót, narancs- és banánhéjat, csoki- és szaloncukor-papírt, valamint almacsutkát hagytak maguk alatt a képviselők. Tapasztalatunk szerint a frakciótagok szemétlerakóként használják azokat a helyeket, ahol nem ül senki, vagy ahol nincs is pad.

 

Nem Európa

 

A bársonyszék-sorban sem európaiak a körülmények: minisztereink főleg papírszemetet dobálnak el – nekik nincs padjuk, ahová begyűrhetnék –, de egy csokipapír azért itt is befigyelt.

 

Választott képviselőink a jól végzett munka nyugalmával töltik megérdemelt téli pihenésük heteit Választott képviselőink a jól végzett munka nyugalmával töltik megérdemelt téli pihenésük heteit A terembiztosi szolgálat munkatársainak elmondása szerint volt már ennél rosszabb napjuk is, például amikor a padra ragasztott rágógumikat (!) vakarták le, vagy amikor kézzel szedegették össze a szotyolahéjat (!!), és előfordult, hogy 20 zsák szemetet, valamint egy egyébként nem használt gumióvszert gyűjtöttek be.

 

"Így megy ez 1990 óta" – jegyezte meg egy régi munkatárs. Két képviselőt emeltek ki, mint akik után hosszú évek óta nem kell takarítani: a szocialista Keleti Györgyöt és az MDF-es Herényi Károlyt. "Ha van is papír az asztalukon, azt összerendezik, és ráírják, hogy kérem kidobni" – tette hozzá az egyik terembiztos. Ez persze nem azt jelenti, hogy csak ők ketten nem szemetelnek.

 

Vannak különösen trehány képviselők, olyanok például, akik a szavazások esetenként több száz oldalas forgatókönyvét helyezik el a környéken – mert a paduk alatt már nem fér el –, de miután a T. Ház többségére jellemző, hogy otthagyja a szemetét, ezért nem szeretnénk senkit kipécézni.

 

"Itt felnőtt emberek vannak, 386 felnőtt magyar polgár" – mondta megkeresésünkre karját széttárva Szili Katalin. Az Országgyűlés elnöke munkatársunktól szerzett tudomást arról, hogy "háztartási hulladék" is marad bőven az ülésteremben. Szerinte a terembiztosok láthatatlan és szorgalmas munkáját dicséri, hogy 16 év után most derült csak ki, mit hagynak maguk után a képviselők.




A cikket a Hírszerzőn itt találja:
http://www.hirszerzo.hu/cikk.php?id=25778