Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A műanyag csomagolások több ezer kémiai anyagot, köztük veszélyes anyagok százait tartalmazzák

  • 2018. július 27.
  • Csilla
Legalább 148 összetevő számít különösen veszélyesnek a műanyag csomagolásokban, rengeteg gyakran használt anyag hatása még ismeretlen.

A műanyag csomagolások gyártása során több mint 4000 különféle kémiai anyagot alkalmaznak, ezek között legalább 148 különösen veszélyes összetevőt, ahogy azt egy most is zajló tudományos projekt eredményei mutatják.

A kutatás eredményeképp létrejött egy ingyenesen hozzáférhető adatbázis a műanyag csomagolásokhoz kapcsolódó kémiai anyagokról (CPPdb), amely információt tartalmaz 4283 anyagról. 148 különösen veszélyesnek ítélt adalékanyag is felkerült a listára, az emberi egészségre és a környezetre gyakorolt hatásuk okán.

Sajnos még ma is hiányos ismerettel rendelkezünk a műanyagok gyártása során alkalmazott kemikáliákkal és adalékokkal kapcsolatban. A műanyag termékek számos szennyeződést, szennyezőanyagot és bomlásterméket tartalmaznak, amelyek hatásait nem lehet kimerítően felmérni, mivel ezen  anyagok többsége ismeretlen számunkra.

A projekt hét Európai és Amerikai egyetem és civil szervezet közötti együttműködés révén jött létre. A CPPdb egyelőre még fejlesztés alatt áll, számos kérdéssel, melyek megválaszolásra várnak. Az adatbázis a jövőben elérhető lesz a Chemical Hazards Data Commons weboldalán, ahol információ- és eszmecserére lesz lehetőség, például az egyes anyagok használatával a műanyag csomagolásokban, vagy a mérgező anyagok mértékével kapcsolatban.

A tanulmány: A Food Packaging Forum (Élelmiszer Csomagolási fórum) partnereivel együttműködve elkészítette a CPPdb kiegészítését, amely tartalmazza az élelmiszerek csomagolására vonatkozó szabályozási és engedélyezési információkat az adalékanyagokkal kapcsolatban. A tanulmányt a Science for Total Environment tudományos folyóirat 2018. július 13-án közölte , amely elérhető az alábbi linken.

A legfontosabb eredmények:

•    A CPPdb 4283 összetevőt tartalmaz, de ezeken kívül számos adalékanyagot alkalmaznak szándékosan a műanyag csomagolásokban, amelyet ”nem szándékosan hozzáadott anyag”-ként tüntetnek fel.
•    906 anyag esetében a nagyközönség számára is elérhető adatok alapján bizonyítható azok használata és/vagy jelenléte a műanyag csomagolásokban.
•    747 anyagról (a fenti lista 17%-a) már korábban álltak rendelkezésre adatok, a Globally Harmonized System of Classification and Labelling of Chemicals (GHS) adataival összevágóan. Ezen anyagok mind mérgezőnek bizonyultak. Egy korábban már ismertetett módszerrel megtörtént kategorizálásuk, az emberi szervezetre és a környezetre gyakorolt káros, mérgező hatásuk alapján.
•    148 összetevő bizonyult különösen veszélyesnek az emberi egészségre és a környezetre nézve, figyelembe véve hatásukat a hormonháztartásra, illetve felhalmozódási képességüket [1]
•    A legveszélyesebb kémiai anyagok közül, melyeket a CPPdb megkülönböztet, 14 ftalát, melyeket gyakran alkalmazzák adalékanyagként a műanyagok lágyítására. Ezek egészségre mért hatása nagyon súlyos.
•    Sajnos még mindig nagyon sok a megválaszolatlan kérdés és a hiányos ismeret, ami nagyban megnehezíti a műanyag csomagolások káros hatásainak pontos felmérését.


Összefoglalás:
Kémiai anyagok ezrei hozhatók összefüggésbe a műanyag csomagolóanyagokkal, ennek ellenére a lista még nem teljes, hiszen rengeteg az ismeretlen anyag ezen a területen.
Elengedhetetlen az együttműködés a műanyagiparral, a hatóságokkal és más érdekeltekkel a hiányzó ismeretek megszerzéséhez, illetve a veszélyesnek minősített anyagok megfelelő helyettesítőjének megtalálásához.

[1] A veszélyesség osztályozása az ENSZ által létrehozott Globally Harmonized System (GHS), és az Európai Unió által meghatározott irányelvek: EDCs: a hormonháztartást befolyásoló kémiai anyagok, PBT ellenálló, felhalmozódó és mérgező kémiai anyagok és a vPvB kiemelten ellenálló, felhalmozódó és mérgező kémiai anyagokra vonatkozó osztályozása alapján történt.

 

Fordította: Tóth Anna

Forrás: Food Packaging Forum sajtóközleménye