Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mozdulj a klímáért! - felhívás

 • 2020. szeptember 01.
 • Peti

Az Éghajlatvédelmi Szövetség immár nyolcadszor hirdeti meg kedvenc programjának kampányát. Elsősorban általános iskolák jelentkezését várják, de óvodák, középiskolák vagy más közösségek is bekapcsolódhatnak a programba.

Felhívás és feladatleírások

2020‐ban nyolcadszor hirdetjük meg „Mozdulj a klímáért!” felhívásunkat. Idén a Biodiverzitás Szuper Éve jegyében a feladatok a beporzók –főleg a méhek ‐ védelméhez és a települési méhlegelőkhöz, vadvirágos mezőkhöz kapcsolódnak. A kampányban résztvevők megtudhatják, milyen fontos településeink biológiai sokféleségének megőrzése és azt, hogy annak fenntartásban a beporzóknak alapvető szerepük van. Az iskolai kampányhét megrendezésére ismét hosszabb időszak áll rendelkezésre, 2020. szeptember 7. és október 16. között; és a diákok mellett ismét várjuk az oktatási intézmények pedagógusainak, munkatársainak jelentkezését is! A feladatok között a koronavírus miatt olyanok is szerepelnek, amelyek akár otthonról is megoldhatóak.

Helyi kampányidőszak

Az iskolák maguk dönthetik el, hogy mikor szervezik meg a helyi kampányt 2020. szeptember 7. és október 16. között, így az kapcsolódhat az Európai Mobilitási Héthez vagy más jeles naphoz, időszakhoz is. A helyi kampányidőszak legalább öt napos legyen, de lehet akár több hetes is. A beszámolók beküldésének határideje 2020. október 22.

Jelentkezés

Jelentkezni a jelentkezési lap határidőre történő kitöltésével lehet az alábbi linken:

https://forms.gle/tA7m7aPNVeUJkLN1A

Jelentkezési határidő: 2020. szeptember 30. (illetve legkésőbb az iskolai kampány megkezdése előtt 7 nappal)

Nemcsak a diákok, hanem az iskola pedagógusainak, munkatársainak jelentkezését is várjuk! Elsősorban általános iskolák részvételére számítunk, de elfogadjuk óvodák és középiskolák jelentkezését is!

Zöld mérföldek gyűjtése az akcióhéten

Idén ismét nem csak a környezetkímélő utazásokkal lehet zöld mérföldeket gyűjteni, hanem a kampányhét további tevékenységeivel is:

 • 1 zöld mérföldet ér minden környezettudatos utazás (irányonként) gyalog, biciklivel, gördeszkával vagy tömegközlekedési eszközzel (egy tanuló egy hét alatt 5x2 mérföldet, azaz összesen 10 zöld mérföldet gyűjthet);
 • 2 zöld mérföldet ér egy olyan nap, amikor csak húsmentes és/vagy helyi alapanyagokból készült ételeket fogyasztott a résztvevő;
 • 3 zöld mérföldet ér személyenként bármely feladat megvalósítása (pl. egy 25 fővel megvalósult akció 3x25=75 zöld mérföldet ér);
 • 25 zöld mérföldet ér minden elültetett facsemete: őshonos fafaj vagy gyümölcsfa (az akcióban résztvevők zöld mérföldjeinek számítása az előző pont alapján történik).

A zöld mérföldek számítása többféleképp történhet, napi vagy heti szinten, személyenként vagy osztályonként összesítve.

Az akcióhét után a kapcsolattartó tanároktól az alábbi adatokat fogjuk kérni:

 • A kampányban résztvevő diákok száma;
 • környezettudatos utazások száma;
 • húsmentes és/vagy helyi alapanyagos étkezéses napok száma;
 • közösségi, egyéni és kiscsoportos feladatban résztvevők száma;
 • elültetett facsemeték száma.    

 

Az összegyűjtött zöld mérföldek száma nem befolyásolja az értékelést, díjazást!

Feladatokért és további információkért látogass el ide: http://www.eghajlatvedelmiszovetseg.hu/index.php/mozdulj-a-klimaert