Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Milyen hatással van a farmerod a bolygónkra?

  • 2018. november 09.
  • B.Csilla
Szerző: 
Manapság mindenki visel farmert - erős kijelentés, de ez az igazság. Szinte minden embernek van egy pár farmernadrágja, amelyet rendszeresen visel. Nem mellesleg a kereslet a divatos és olcsó farmerokra sosem volt magasabb. Azonban tisztában vagyunk-e a "fast fashion", azaz a gyors divattermékek vásárlásával járó következményekkel? És mit tehetsz te, mint vásárló, hogy változzon a mai helyzet?

A gyapot, amelyből a pamut készül, egy nagy vízigényű  és nehezen termelhető növény, ezért rengeteg gazda rovarirtókat és vegyi anyagokat használ, hogy erősítse a termést. Emiatt a gyapottermelés manapság a világ leginkább vízpazarló és szennyező iparága.

 

Sajnos a listának még nincs vége. Ahhoz, hogy a nyers pamutot farmerszövetté alakítsák, majd ebből farmernadrág legyen, rengeteg folyamaton kell keresztülmenni. Először is a fonalat indigó (klasszikus farmerkék) festékkel kell színezni, amely a víz és vegyi anyagok felhasználása miatt rendkívül károsítja a környezetet.

 

Ha a designer egy különleges megjelenést vagy mintát szeretne látni a farmeren, például kőmosottat, fehérítettet vagy más részletet, ezt legtöbb esetben környezetromboló módszerekkel lehet elérni. Ezek közül a fehérítő folyamat a legveszélyesebb, mert nemcsak sok vizet használ, hanem a vegyi anyagokkal érintkező dolgozók számára is egészségügyi károsodással járhat.

 Pamut és farmer

 

Mégis hogyan változtathatunk ezen? A fogyasztókon hatalmas a felelősség. Lehetőségünk van megkövetelni, hogy a világszerte működő ruházati vállalatok próbáljanak jobban teljesíteni, és tegyenek a jövőnkért és környezetünkét. Napi szinten látunk új technológiákat, amelyek jelentősen javítják a procedúrát. A gyapottermelő gazdákat meg kell ismertetnünk a túlöntözés és a peszticidek következményeivel, illetve jobb vetőmag-alternatívákat és különböző növényvédő módszereket kell biztosítanunk számukra. Ezzel egy hosszú folyamatot indítunk el, amely lassan megváltoztathatja a gyapottermelést a világon.

 

Ami a fermergyártást illeti, számos innovatív ötlet jelenik meg, mint például a természetes festékek és a lézertechnológia, amelyek alternatívaként szolgálnak a korábbi módszerekre. Ezekkel az eljárásokkal a vállalatok biztonságosabbá tudják tenni a gyártást az alkalmazottaik és a környezet számára.

 

A ShopAlike.hu oldalon megjelent infografika bemutatja a farmer létrehozásának folyamatát, valamint javaslatokat ad arra, hogy hogyan változtassuk meg fogyasztói szokásainkat egy fenntarthatóbb farmer- és divatipar érdekében.

 

Hogyan lehetsz te is részese a fenntartható, öko divatforradalomnak?

  • Mindig ellenőrizd az anyagokat: keress organikus pamutot, újrahasznosítható vagy megújuló anyagokat a címkéken
  • A Rankabrand honlapon megtalálod a legfenntarthatóbb farmermárkák listáját
  • Vásárolj helyi üzletekben: a boltok közelében gyártott ruhák kevesebb szén-dioxidot használnak fel a szállítás során
  • Mosd a farmerod a lehető legkevesebbszer!
  • Ne dobd ki, ha hibás: adományozd el vagy alakítsd át!

 

Farmer Infografika

 

A forrás és teljes infografika megtekintéséhez kattints ide.