Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mi a helyzet az illegális hulladéklerakókkal hazánkban?

  • 2020. szeptember 03.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

Az illegális hulladéklerakás a legtöbb országban komoly problémákat okoz, sajnos nincs ez másképp hazánkban sem. A probléma nem újkeletű, és fel kell venni vele a harcot, azonban ez nem is olyan egyszerű feladat.

Nagyon elkeserítő látvány lépten-nyomon olyan területekbe botlani, amelyekl illegálisan lerakott hulladékkal szennyezettek. Tudtad, hogy csak Magyarországon évi 328 ezer köbméter hulladékot helyeznek el illegálisan? [1] Megdöbbentő mennyiség. Tavalyi cikkünkben a hulladékkezelés problémáját jártuk körbe, mely tagadhatatlanul korunk egyik legfőbb problémája. 

Mi a helyzet az illegális hulladéklerakókkal hazánkban?

Mi az oka az illegális hulladéklerakásnak? 

Az okokat több irányból közelíthetjük meg, hiszen nem csupán a magánszemélyek helyeznek el különböző helyekre illegálisan hulladékot, hanem a vállalatok és döntéshozók is nagy arányban felelősek a jelenleg fennálló problémáért. A hazai vállalatok esetében sem ritka, hogy illegális szemétlerakásban látják a megoldást arra, hogy minél olcsóbban megszabaduljanak a keletkezett hulladéktól. 

Sajnos rengeteg szemét érkezik hozzánk folyóinkon keresztül, így például a Tisza az, mely ezt legnagyobb mennyiségen ideszállítja hozzánk. Az így hazánkba kerülő hulladék együttes tömege a vízügyi jelentések alapján nagyjából 10 ezer tonna. 

 

A lakosság miért szemetel? 

Sokszor azért, mert úgy tartja kedve. Sokan azonban nem tájékozódnak megfelelően arról, hogy egy-egy háztartási hulladékot, elektromos készüléket hova van lehetőség kidobni. Ilyenkor pedig még a lomtalanítás idejét sem várják ki, hanem sokszor a legközelebbi eldugottabb, szemétlerakáshoz alkalmasnak tűnő területre dobálják ezeket. Ezek leggyakrabban erdők területei vagy folyópartok. 

A másik ok az, hogy bizonyos háztartásokban időnként túl sok szemét keletkezik, melytől nem győznek megfelelően megszabadulni. Ilyenkor persze a legegyszerűbb az erdőszéli területeken kidobálni azt, amire nincs más szükség. 

 

Mi a megoldás?

Természetesen a legfőbb megoldás az lenne, ha alapvetően sokkal kevesebb hulladék keletkezne, és ennek köszönhetően kevesebb illegálisan lerakott szemétkupac is jönne létre. 

Sajnos a pénzbírság nem bizonyul elegendő megoldásnak vagy elrettentésnek a szemetelés ellen. Észlelni és két irányból megközelíteni szükséges az adott problémát, hiszen nem csupán a lakosság, hanem a vállalatok döntéshozói is jócskán hozzájárulnak a szemét illegálisan történő környezetbe jutásához, így a megoldást is úgy szükséges alakítani, hogy mindenkit a szemetelés beszüntetésére sarkalljon. 

Addig míg a vállalatok és lakosság nem tér jobb útra és nem változtat hozzáállásán, egyéb megoldásokra kell törekedni. Az illegális hulladéklerakók felszámolását segítheti a nemrég elérhető Hulladék radar nevű applikáció is, mely által lehetőség van bejelenteni az észlelt hulladékot. A jelzés után az illetékesek a lehető leghamarabb igyekeznek orvosolni a problémát és elszállítani azt. 

Persze az applikáció használata is csupán kis lépés a megoldásban, azonban hosszú távon nagy hatékonysággal bírhat. Emellett persze elengedhetetlen a megfelelő jogszabályalkotás. 

 

Írta: Kicsid Ingrid

Források:

[1] szegedma.hu,

[2] magyarnemzet.hu

[3] greenpeace.org

[4] greenfo.hu