Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mérlegen az első Fenntarthatósági Nap

  • 2008. november 25.
  • humusz
kiallitas_120Megváltható–e pénzért a környezetszennyezés? Mit tudunk az alternatív energiákról, helyesen használjuk-e õket? A hidrogén vagy a napenergia, netán a szél a jövõ energiahordozója? Mit jelent az Ökológiai hátizsák? Milyen eszközökkel változtathatunk valóban az életvitelünkön? Ezekre és számos más kérdésre keresték a választ a HuMuSz munaktársai is november 21-én, az elsõ Fenntarthatósági Napon, a Magyar Telekom, a Merlin Energia és a Vegyél Vissza! Program szervezésében.
100 kg széndioxid, 500 bambuszrúd, tengernyi pozitív energia

Mérlegen az első Fenntarthatósági Nap

2008. november 24.

A rendezvény több mint 300 vendége már a bejáratnál feladatot kapott, a CO2NTRA segítségével, ugyanis nem csak a rendezvénnyel járó tevékenységek CO2 kibocsátását, de életvitelük CO2-ben mérhető, káros következményeivel is rögtön szembesülhettek. A Merlin Ökosztümeiben, kupakokban és csomagolóanyagokban pompázó, a Strokes ütemére a nézelődőket beterelgető hostesszek látványa után a látogatók a szakmai előadások, Novák Péter moderálása és energizáló csapatversenyei valamint a kiállítók kavalkádja között választhattak.

Minden csak akarat kérdése”- mondta Medgyasszay Péter a Belső Udvar Építész és Szakértői Iroda szakembere az ideális házépítés és energiafelhasználás kapcsán. Az akaraton túl a fenntarthatóság témakörét leginkább a hatékonyság, az egyéni felelősség, a szemléletmód-váltás és a tudatosság mentén fogalmazták meg az előadók. Ahogy a Critical Mass főszervezője, Kürti Gábor kiemelte: „Senki nem azt kéri, hogy mostantól ne üljünk autóba, hogy 2 gyerekkel biciklivel egyensúlyozzunk, csak azt, hogy gondoljuk át: Valóban minden nap folyamatosan szükségünk van egytonnás esernyőnkre, az autónkra?”

Visszatérő jelmondatként többször is hallhattuk: „Az a legtakarékosabb energia, amit nem fogyasztunk el.” Nem elég energiatakarékos eszközöket vásárolni, ugyanolyan fontos, hogy figyeljünk a használatukra is: a feleslegesen bekapcsolt tv-k, az égve felejtett izzók, a stand-by üzemmódú készülékek az energiafogyasztásunk harmadát is jelenthetik.

okosztum_400humusz_400retextil_400neafoldetgyotord_400

A szakmai vitát, olykor nehéz kérdéseket a Vegyél Vissza! Klímaakciójának lelkes pályamunkái szakították olykor félbe: Hallhattuk a dobogós, külön erre az alkalomra írt klímadalokat, a Co2Falók a Treehuggers és Lókarbon csapata tarolt az akció minden más (Klímakett, Fotópályázat) kategóriájába is.

A kiállítók között zseniális ötletek, egyszerű üzenetek és konkrét javaslatok is helyet kaptak: Az MTVSZ elhozta az utolsó hóembert (akiből csak az orra és szeme maradt meg), a Solarspot az egyedülálló, természetes fényt biztosító csőrendszerét,a Retextil helyben készítette újrahasznosított és egyben igen kényelmes ülőalkalmatosságait. Az OBI-nál kreatív sarok és virágültetés várta a vendégeket, a Magyar Telekom standjánál lehetőség nyílt megismerni a vállalat fenntarthatósági tevékenységét, vagy egy csésze zöld tea kíséretében készülhettek a csapatok a helyi versenyre. A Greenpeace standjánál megismerhették a napszakács módszerét, a merészebbek a házi-komposztálásból vehettek leckét, a kreatívok pedig hulladékból elképesztő tárgyakat készíthettek, mindeközben a belépőként szolgáló PET palackokból egy óriási rozmár is a színpadra került a nap végére.

Az igazán hiperaktívak a helyi Pozitív Energia Aktivitás 4 versenyszámában is részt vettek: Hulladékból használati tárgy és ékszerkészítés, a Zöld Jancsi és Juliska XXII. századi sztorijának megírása vagy a fenntartható bolygó TV-shop paródiájának előadása. A csapatok munkáját Horváth Gábor és Cseh László olimpikonok segítették, Christopher Mattheisen, (a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója) és Magács László (a Merlin Színház igazgatója) pedig közösen zsűrizett és adta át a díjakat.


A figyelemfelkeltő szándékkal életre hívott rendezvény célja, hogy a fenntarthatóságért küzdő szervezetek, vállalatok egyfajta bemutató fórumává váljon és minél nagyobb tömegeknek jutassa el üzenetét a változás fontosságáról. Az esemény képei, háttéranyagai megtekinthetők a http://fenntarthatonap.info oldalon, a Vegyél Vissza! Klímaakciójához pedig továbbra is várják a csatlakozókat.

Közreműködők: CSR Services, Extreme rendezvényügynökség

Médiatámogatók: PestiEst, radiocafé 98.6, origo, Kultúrpart, Ma&Holnap, Webshark

Magyar Telekom. Felismerve a fenntartható fejlődés fontosságát – valamint a tényt, hogy az a jövő üzleti tevékenységének sikeréhez alapvető fontosságú – kötelezettséget, felelősséget vállal arra nézve, hogy működését, vállalatirányítását, tevékenységeit ennek szellemében végzi Magyarországon és minden országban, ahol üzletileg, vagy együttműködés formájában megjelenik. Ez nemcsak a vállalatcsoport hosszú távú sikerét rejti magában, hanem a régióban betöltött szerepén, valamint a szolgáltatásain keresztül a társadalom, környezet és gazdaság számára is jelentős pozitív hatással bír.

Merlin Energia. A Merlin 2008-ban indította el a több évre tervezett nagyszabású MERLIN ENERGIA PROGRAMSOROZAT-ot, mely széles civil közeget, alkotókat-művészeket bevonva, kreatív együttműködésben zajlik. A program az összefogás erejére építve szerveződött. Alapja a civil szektor számos résztvevőjével kialakított produktív partnerségi kapcsolat. A program elemei az együttműködő partnerekkel folytatott többszöri „műhelymunka” alkalmával kerültek kialakításra. A Merlin Energia csapata nagyon fontosnak tartja, hogy az Energiához kapcsolódó témákat kreatív megközelítéssel tegyék érdekessé, izgalmasan vonzóvá, hogy egy szélesebb civil közönséget szólítsanak meg vele, hogy minél többen részt vegyenek a közös gondolkodásban, tervezésben, és cselekvésben, hogy együtt folytassák le az „energikus” vitákat.

A Vegyél Vissza! Klímaváltozás elleni program (www.vegyelvissza.hu) 2008. márciusában jött létre a Magyar Telekom Nyrt., a Ringier Kiadó Kft. a Vertis Környezetvédelmi Pénzügyi Tanácsadó Zrt. valamint az Amrop Hever összefogásának köszönhetően. A program célja, hogy megszólítsa a most felnövekvő generációt, a jövő döntéshozóit: a klímaváltozás létező probléma és közösen kell tenni ellene, a változás pedig a szemléletmód-váltásnál kezdődik. Ezt kívánja a Vegyél Vissza! program iskolai filmvetítéseivel, akcióival ösztönözni. Munkájukhoz olyan vállalatok, társadalmi szervezetek, állami szervek együttműködését és támogatását tartják fontosnak, akik maguk is komolyan tenni szeretnének a klímavédelem érdekében. A Non-profit Kft-ként működő szervezet célja, hogy Magyarországon a Vegyél Vissza! kezdeményezése egyfajta hálózattá alakuljon, szakmai mondanivalóját és eszközrendszerét a klímavédelmi és/vagy fogyasztóvédelmi, fogyasztáscsökkentési tevékenység területén elismert társadalmi szervezetekkel közösen alkossa meg.