Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megy az égetőbe a szelektív hulladék jó része

  • 2018. december 17.
  • Enikő
Az állami források kiapadása nyomán információink szerint a közeljövőben több hazai szelektívhulladékfeldolgozó üzem is felhagyni tervez a tevékenységgel.

Az ilyen anyagok szakszerű feldolgozása a termékdíjrendszer átalakítása miatt egyre inkább akadozik. Míg korábban e bevételt visszaforgatták a hulladék visszagyűjtésébe-leválogatásába, addig ez az évi közel százmilliárdos summa ma már eltűnik az állami költségvetésben.

 

A lakossági kukák tartalmának 70-75 százaléka továbbra is lerakókba kerül és egyre kisebb hányadot dolgoznak fel „anyagában”. Így a háztartásoktól akár még be is gyűjtött szelektív hulladék nagy eséllyel a többivel együtt az égetőben végzi. A kormányzat az ellen is egyre kevésbé küzd, hogy a legyártott termékekbe minél kevesebb környezetszennyező, feldolgozhatatlan anyagot építsenek be. Ilyen például a pvc, amit olyan árukon is előszeretettel alkalmaznak, ahol ezt nyugodtan kiválthatnák például papírral. A szemléletet híven tükrözik Gulyás Gergely kancelláriaminiszternek a november közepi kormányinfón kifejtett vélemény, miszerint a kabinetnek azért nem nyerte meg a tetszését a műanyag zacskók visszaszorítását célzó minisztériumi indítvány, mert azt az EU nem teszi elkerülhetetlenül kötelezővé. Így addig várunk a lépéssel, amíg már nincs más lehetőség.

 

Mindez csupán a hazai hulladékszektor lassú, de biztosnak látszó összeomlásának egy eleme. Miután a Fidesz-KDNP – úgymond a profit kiutalásának elkerülése végett – kitiltotta a begyűjtésből a magáncégeket, a helyhatóságoktól magához vonta az ármegállapítás jogát, fixálta, majd 10 százalékkal csökkentette a helyi tarifákat, majd annak beszedésével az újonnan létrehozott állami NHKV-t bízta meg, anyagi ellehetetlenülés miatt egyre több szemétszállító adja fel a munkát, és egyre több településen marad az utcán a szelektív- és a zöldhulladék. Észak-Kelet-Pest és Nógrád megyében a lakossági szemetet más vállalkozó híján ma már a katasztrófavédelem gyűjti be. Miközben mások mellett Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója is a szektor mélyreható átalakítását sürgeti, a kukacégek pénzellátásával megbízott NHKV kimutatásait pedig a könyvvizsgáló lényegében áttekinthetetlen káoszként jellemezte, az Orbán-kabinet nem tervez érdemi átalakítást.

 

forrás: https://nepszava.hu/3018678_a-kornyezetvedelem-rosszabbul-teljesit-megy-az-egetobe-a-szelektiv-hulladek-jo-resze