Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A medgyesegyházi csoda

  • 2008. február 05.
  • humusz
szuhi_120Ritka, hogy egy helyi népszavazáson a választópolgárok több mint 71%-a megjelenjen, Medgyesegyházán azonban egy tavaszi hangulatú februári vasárnap ennyien szavaztak, és nagy többséggel (véletlenül ez is éppen 71 % volt) nemet mondtak a gigantikus szalmatüzelésû erõmûre. Ami persze lehet, hogy nem csak szalmát égetett volna... Szuhi Attila jegyzete.

De kezdjük a történetet az elején! Alig egy héttel korábban -  a sors minő fintora - épp a családi szalmabála rakodás és kertásás közepén talált meg a telefon: Medgyesegyházán a lakossági fórumsorozat egyik időpontjára az ellenzők szakértőt keresnek. Elvállalnám-e? Azzal keltették fel érdeklődésemet, hogy bújtatottan hulladékégetésről is szól a történet. Mit tehet ilyenkor a szakbarbár? Elvállaltam a felkérést.

Kicsit utánanézve a dolognak, egyre jobban átéreztem a helyiek aggályait. A tervezet szalmaerőmű 300 méterre a falutól épült volna fel, tanya és gazdasági épületekkel körülvéve. Azt a hatástanulmány is elismerte, hogy a füstgázok java részét a település központja kapja meg. A beruházó 133 új állással kecsegtetett, de a nyugati referenciáknak utánanézve kiderült, az ilyen üzemekben alig 30-40 főt alkalmaznak. A legdöbbenetesebb adat az volt, hogy a szalmaerőmű üzemeltetéséhez évente mintegy 20 ezer kamionfordulóra van szükség. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy valakinek az ablaka előtt minden 5. percben elviharzik majd egy szalmával tömött kamion. Így fordul át a zöldenergia rémálommá. Száz kilométeres körzetből kell kamionokkal begyűjteni a szalmát, így aligha van értelme szén-dioxid semleges erőműről beszélni.

Felvértezve ezekkel az adatokkal, hétfőn délután érkeztem Medgyesegyházára. Váratlanul ért, hogy az alig 5000 fős alföldi kistelepülésen egy elhagyatott épület falán graffitit pillantottam meg. Na nem afféle rongáló falfirkát, a művet sokkal inkább az elkötelezett környezetpolitikai graffitik csoportjába sorolnám: Mondjunk nemet az Erőműre! Amikor az úttest felett kifeszített, népszavazásra buzdító molinót is megláttam, már biztos voltam benne, hogy Medgyesegyházán valami szokatlan történik. Az emberek a kezükbe vették a sorsukat. A tiltakozók körbevezettek a településen, megmutatták a végtelen dinnyeföldeket. Ők ebből élnek meg itt az alföld csücskében, ezt féltik leginkább. A beruházó hiába ígéri, hogy átveszi a szalmát tőlük, és még fizet is érte. Igen ám, de kevesebbet, mint bárki más, sőt kötelezi őket arra, hogy az erőműből kikerülő salakot a gazdálkodók, mint „talajjavítót" megvásárolják. A megtermelt szalma hektáronként legfeljebb néhány tízezer forintot jelent. A dinnye egy hektáron 2-3 milliós jövedelmet adhat - természetesen sok élőmunka mellett. A település így a jövőjét adná el, ha a dinnyét szalmára cserélné.

A lakossági fórum este 5-kor kezdődik. Nem ez az első ilyen rendezvény, mégis közel száz ember tölti fel a sorokat. A polgármester által felkért szakember Szegedről érkezik. Mint kiderül, nem is olvasta a hatástanulmányt, őt arra kérték, hogy a biomassza hasznosítás jelentőségéről beszéljen. Fontos téma, de a közönség másra számított. A beruházó maga nem látogat el a településre - majd fog tán holmi dinnyetermelő népséggel vitatkozni?! Ő tíz erőművet tervez az országba, 450 milliárd forintért. Ki tudna ennyi pénznek ellenállni?!

Talán itt hibázott. Utánaszámoltunk. A tíz erőműbe mintegy 3 millió tonna szalma kellene, az országban 1,5 millió tonna a felhasználható szalma mennyisége. Akkor mivel is fogják fűteni az erőművet? A medgyesiek ennek is utánajártak, kiderül a beruházó cég mögött (veszélyes)hulladékban érdekelt cégek tucatjai állnak. Ők a meghatározó szereplők. Innentől még nagyobb lendületet kap az ellenzők tábora, és kimondják: nem szalmabálát, hanem „ökobálát" fognak égetni, ahogy a helyiek a németországi szemetet nevezik. Egy helyi vállalkozó feláll és elmondja, hogy ő szállítmányozással foglalkozik, és Németországból ő egyedül 17 kamionnal szállítja a szemetet a visontai erőműbe. Szemétben nyilván nem lenne hiány akkor sem, ha Medgyesegyháza lenne a célállomás. Úgy tűnik, a teremben szinte mindenki a beruházás ellen van, a polgármester azonban nem foglal állást.  Az ellenzők egyik főszónoka feláll, és a polgármesterhez fordul: „Béla, le merem fogadni, hogy a teremben lévők 99%-a rád szavazott. Én is. Eddig jó dolgokat csináltál. Állj most is mellénk". Újabb kérdések, hozzászólások, lassan már negyedik órája tart a ki tudja hányadik fórum. Körbenézek. Tüzes hozzászólások vannak, de anyázás nincs, senki nem küldi el a másikat melegebb éghajlatra, a negyedik órában is ott ülnek az emberek figyelő tekintettel. Vasárnap pedig felöltöznek, és a valaha volt legmagasabb részvételi arány mellett elutasítják az erőművet.

Sok fórumon jártam már és sok ügyet figyelemmel kísértem. Csoda eddig csak Medgyesegyházán történt.