Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Máriahalom - a zöldek nem csak mindig tiltakoznak

  • 2006. augusztus 13.
  • humusz
mriahalom1A Máriahalmi Faluvédõ Egyesület és a helyi általános iskola szülõi munkaközössége az egyesület tavaly megrendezett hagyományteremtõ programjának sikerére alapozva ebben az évben is természetismereti tábort szervezett a múlt hét végén. A háromnapos tábor célja az volt, hogy a faluban élõ gyerekek figyelmét ráirányítsa a lakóhelyük közvetlen környezetében található természeti értékekre, illetve azok megóvásának szükségességére.

 

Augusztus elején az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület, a Dorogi Környezetvédelmi Egyesület és a Máriahalmi Polgárőr és Faluvédő Egyesület egy évvel ezelőtti dorogi szennyezés miatt a kenyérmezei patakban elpusztult élőlényeket búcsúztatta. A civil szervezetek így tiltakoztak amiatt, hogy a hulladékégető vezetőit nem váltották le, és a cég még mindig nem fizette be a kirótt környezetvédelmi bírságot.

A megemlékezésenek sajátos aktualitást adott, hogy három héttel korábban újabb szennyezés került ki a közeli Kenyérmezei-patakba, ugyanabból a csatornából, ahonnan a vízszennyezést okozó anyag is a patakba került. De Máriahalmon nem csupán ettől pezsgő az élet. Bár kicsiny részben, de azért a HuMuSz keze is benne volt a dologban...


mriahalom2_120A programok során a gyerekek terepi séták alkalmával megismerkedtek Máriahalom és környezete élővilágával, a jellemző növény- és állatfajok kerültek bemutatásra. Az erdővel való ismerkedés része volt a legjellemzőbb fafajok megismerésén túl az avarlakó élőlények meghatározása. Lehetőség volt rovarcsapdázásra is, és akár mikroszkóp segítségével, közelről megismerkedhettek az erdő egészségének miniatűr karbantartóival.

A legnépszerűbb programok közé tartozott a madárgyűrűzés, denevérek befogása, éjszakai megfigyelése és a kisemlőscsapdázás élvefogó csapdával. A gyerekek itt szakemberek segítségével részt vehettek a madárhálók felállításában, saját kisemlős csapdákat helyezhettek ki és a csapdák ellenőrzése is a gyerekek feladata volt. Egyes csapdákat, tekintettel a kisemlősök gyors anyagcseréjére, akár óránként is meg kellett vizsgálni. A megfigyelés után az elfogott állatokat is sajátkezűleg engedhették újra szabadon. A terepi programok mellett nagy hangsúlyt kaptak a környezettudatos magatartást kialakító, szemléletformáló előadások is. Itt a hulladékgazdálkodás elméleti és gyakorlati kérdései, a szelektív hulladékgyűjtés, komposztálás, az energiagazdálkodás és vízgazdálkodás legfontosabb kérdései kerültek terítékre. A szakmai programok között játékos vetélkedők és csapatversenyek nyújtottak kikapcsolódást.

A magas szakmai színvonalat a Duna-Ipoly Nemzeti Park környezeti nevelési szakértője, az Eötvös Loránd Tudományegyetem környezetvédelmet oktató adjunktusa, egyetemi hallgatók, valamint az együttműködő partnerek – Máriahalmi Faluvédő Egyesület, Esztergomi Környezetkultúra Egyesület és a Hulladék Munkaszövetség közös munkája is biztosította. A természetismereti tábor azért különös fontosságú, mert ennek révén nemcsak a program direkt célcsoportja, vagyis az általános- és középiskolás korúak elérésére volt mód, hanem indirekt módon a felnőttek szemléletformálására is lehetőség nyílt, hiszen a szülői munkaközösség koordinálásának köszönhetően a tábor a helyi lakosság aktív részvételével, közreműködésével bonyolódott.


A Máriahalmi Faluvédő Egyesület 2002. februárjában alakult kiemelkedően közhasznú szervezetként. A szervezet céljai közül kiemelkedik a környezet- és természetvédelmi, valamint településfejlesztési tevékenység, a környezettudatos értékrend terjesztése. Ezen célok elérése csak a fiatal és az idősebb korosztály együttes bevonásával, a falu lakosságának összefogásával képzelhető el.

Bár a programok szervezése és bonyolítása a faluvédő egyesület munkáját dicséri, a tábor teljes egészében a lakosság összefogásából valósult meg. Volt, aki egy egész disznót vagy konyhakészre feldolgozott zöldséget ajánlott a gyerekeknek, és olyan is akadt szép számmal, aki munkájával járult hozzá a tábor működtetéséhez.