Leleményes fémszobrok és otthonos rovarhotelek

  • 2024. június 27.
  • PKata

Homokszentgyörgy egy aprócska somogyi település, Balogh Sándort a faluban mindenki ismeri. Az ügyes kezű ezermester számára nincs felesleges tárgy, törött csapágy, kicsorbult fűrészlap, kopott fémcsavar nyer új életet munkája által.

A kreatív férfi az állattenyésztésben dolgozik, szabadidejében maga és mások örömére alkot pompás szobrokat. A különös fémtárgyak mellett Sándor gyakran készít rovarhoteleket, süngarázsokat óvodák és iskolák számára. Szívügye a környezetvédelem, a fémhulladék újra hasznosítását és az állatok védelmét egyaránt küldetésének tekinti.

Faluhelyen a hosszú téli estéket őseink a szerszámok karbantartásával, felújításával töltötték. Miután hótakaró borult a földekre, a természet közelében élő emberek behúzódtak a házak melegébe, ott találtak maguknak hasznos elfoglaltságot, tennivalókat. Homokszentgyörgyön Balogh Sándor műhelye is megtelik élettel a téli időszakban. Az ezermester néhány éve egy hegesztő felszerelést vásárolt, és munkához látott. Tisztában volt azzal, hogy a ház körül és a szerszámosláda mélyén értékes kincsek rejtőznek.

Néhány esztendő alatt Balogh Sándor számos tetszetős alkotást készített fém- és fahulladékból. A szobrok, amellett, hogy esztétikusak, fontos üzenetet közvetítenek a nézőknek. A kreatív alkotó tárgyaiban gyönyörködve felmerül bennünk, hogy nem szabad eltékozolni a régi tárgyakat, melyek némi kreativitással, akár egy művészi metamorfózis során újjászülethetnek.

 

A teljes cikk a zoldhang.hu-n olvasható