Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tükörben a Világ módszertani műhelynap

  • 2011. február 09.
  • Géczy Anna
Globális Nevelés Kerekasztal kísérőrendezvényekén 2011 február 24-én, csütörtökön megrendezésre kerül a Tökörben a világ módszertani műhelynap. Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a globális nevelés program gondolatiságába, gyakorlatába, módszereibe. A műhelynap során olyan jól használható, dinamikus módszereket mutatnak be a trénerek, melyek a mindennapi oktatási gyakorlatba is könnyen beilleszthetők. Az érdeklődők két oktatási gyakorlat közül választhatnak: az Emberség Erejével Alapítvány a szegénység témakörének, míg a Zöld Fiatalok Egyesület a globalizáció fogalmának, illetve a globalizáció okoztaproblémáknak a feldolgozási lehetőségeit mutatják be. A műhelynapon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Tükörben a Világ

Módszertani műhelynap

 

Időpont: Február 24 csütörtök 13:00 – 17:30

Helyszín: Zenész Ifjúsági Otthon (ZION), Zsolnay Vilmos u. 109.

 

A műhelynap alatt az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a globális nevelés program gondolatiságába, gyakorlatába, módszereibe. A műhelynap során olyan jól használható, dinamikus módszereket mutatnak be a trénerek, melyek a mindennapi oktatási gyakorlatba is könnyen beilleszthetők. Az érdeklődők két oktatási gyakorlat közül választhatnak: az Emberség Erejével Alapítvány a szegénység témakörének, míg a Zöld Fiatalok Egyesület a globalizáció fogalmának, illetve a globalizáció okoztaproblémáknak a feldolgozási lehetőségeit mutatják be.

 

A műhelynapon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!


Minden érdeklődő egy a globális neveléshez kapcsolódó segédanyagokat tartalmazó DVD-t kap ajándékba.

 

13:00 Regisztráció

13.30 Összefoglaló előadás a globális nevelésről és a DVD bemutatása.

14.00 Workshopok 1

15.30 Szünet (Fair Trade kávé- és tea kóstoló)

16.00 Workshopok 2

17.30 Program vége, kérdések, ZION bejárása

 

Az Emberség Erejével Alapítvány programja:

Téma: A globális problémák közül az egyik legaktuálisabb a szegénység kérdése. A társadalmi rétegek közötti szakadék országunkon belül is elmélyült, nem beszélve a "fejlett" nyugat és a harmadik világ, vagyis a globális észak és dél viszonyában nézve.

Cél: A résztvevők érzékenyítése a témában. Annak belátása, hogy a kapitalista rendszer hogyan működik, mennyire befolyásolja az esélyeinket az anyagi háttér az életünk során, valamint annak felismerése, hogy a gazdagság mennyire érdem és mennyire egy állapot.

Módszer: A szokásos műhely kereteket tartva, a foglalkozás egy felvezető, bemelegítő fázissal kezdődik és értékeléssel zárul. A téma feldolgozása során megismerhetjük egymás gondolatait a szegénységről, annak okairól és arról, hogy mennyiben befolyásolja ez az állapot egy ember életét, majd játékosan szimuláljuk, mennyire különböző esélyei vannak bizonyos embereknek a pénz megszerzésére, végül megvizsgáljuk, mennyiben befolyásolja a gazdagságot és a szegénységet a származás, az iskolázottság, a vallás, a biológiai nem, vagy valamilyen látható fogyatékosság.

 

A Zöld Fiatalok Egyesület programja:

A tréning alatt feldolgozzuk a globalizáció fogalmát, majd érintjük a globális nevelés maastrichti deklarációban meghatározott részterületeit: az oktatás és képzés a fejlődésért, az emberi jogi oktatást, a fenntarthatóságért nevelést, a békére nevelést, az interkulturális nevelést és a polgárrá nevelést. Ezeket a részterületek különböző módszertani gyakorlatokon keresztül próbálhatják ki a résztvevők. A gyakorlatok az ajándékba kapott DVD-n szereplő ktatási segédanyagokból lesznek kiválasztva.

A műhelynap alatt nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy olyan gyakorlatokat mutassunk be, melyek a hagyományos oktatásikeretek között is alkalmazhatóak.

 

A program a Pécsett megrendezett Globális Nevelés Kerekasztal kísérőrendezvénye.


Linkek, elérhetőségek:

ZION: www.zionpecs.hu

Az Emberség Erejével Alapítvány: www.emberseg.hu; e-mail: [email protected], Nyirati András, +36302762047

Zöld Fiatalok Egyesület (ZöFi), Pécs: www.zofipecs.blogspot.com; e-mail: [email protected], Galambos Attila

+36303342302